voszborsod

Híreink

Távmunka vs. home office általánosságban

2021.03.01. Távmunka vs. home office általánosságban

A koronavírus első hulláma alatt az is megismerte a távmunka és a home office kifejezéseket, aki eddig nem találkozott velük, és talán az is, aki nem akarta. A távmunkavégzés hirtelen népszerű lett, és robbanásszerűen terjed.

tovább

Távmunka vs. home office a vészhelyzet alatt

2021.03.01. Távmunka vs. home office a vészhelyzet alatt

A koronavírus második hulláma miatt bevezetett veszélyhelyzet sürgetővé tette a távmunka szabályainak rendezését, vagy legalábbis rugalmasabbá tételét.

tovább

Mire jó a fedezeti szerződés?

2021.02.28. Mire jó a fedezeti szerződés?

Ha a szerződést valamelyik fél megszegi, akkor ennek különböző következménye lehet. A következmény függ a szerződés jellegétől, a szerződésszegés körülményeitől, illetve a másik fél döntésétől. Gyakran előfordul, hogy a szerződésszegés miatt a szerződés nem teljesült célját a másik fél egy újabb szerződés megkötése útján valósítja meg. Ilyen esetben beszélhetünk fedezeti szerződésről.

tovább

A kkv-k akár 1500 eurót kaphatnak szellemitulajdon-jog érvényesítésére

2021.02.27. A kkv-k akár 1500 eurót kaphatnak szellemitulajdon-jog érvényesítésére

Az Európai Bizottság és az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala (EUIPO) által támogatott Ideas Powered for Business kkv-alap olyan, az unió területén működő kis- és középvállalkozásoknak szól, amelyek szellemitulajdon-jogi stratégiájukat kívánják fejleszteni, és szeretnék megvédeni szellemitulajdon-jogaikat nemzeti, regionális vagy EU-szinten.

tovább

Ezek lesznek a NAV fő „célpontjai” 2021-ben

2021.02.21. Ezek lesznek a NAV fő „célpontjai” 2021-ben

Az adóhivatal közzétette idei ellenőrzési tervét.
A NAV elsődleges feladata 2021-ben is a költségvetés bevételeinek biztosítása. Ebből adódóan az együttműködő és jogkövető adózókat változatlanul segíti, ugyanakkor a szándékos adóelkerüléssel szemben továbbra is határozottan lép fel.

tovább

A 7 leggyakoribb ok, ami miatt elúszhat a cégeladás

2021.02.19. A 7 leggyakoribb ok, ami miatt elúszhat a cégeladás

Vannak olyan élethelyzetek, amikor egy működő cég eladósorba kerül:
- valaki felépített egy céget, amelynek évtizedeken át volt a gazdája, de úgy alakult az élete, hogy nem tud vele többet foglalkozni és nincs kinek átadni,
- valaki váratlanul örökölt egy céget, de nem ért sem az iparághoz, sem a cégvezetéshez,
- alapító gyerekei átvették a céget, de nem tudnak megállapodni a haladási irányról, a befektetett munka arányairól, a jövedelmekről.

tovább

Megemelt minimálbér garantált bérminimum és egyszerűsített foglalkoztatás a gyakorlatban

2021.02.19. Megemelt minimálbér garantált bérminimum és egyszerűsített foglalkoztatás a gyakorlatban

2021. február 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalónak megállapított havi minimálbér 167 400 forint, a legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak alapbérként megállapított garantált bérminimum havi összege 219 000 forint.

tovább

HIPA 50% kedvezmény: a legfontosabb tudnivalók

2021.02.18. HIPA 50% kedvezmény: a legfontosabb tudnivalók

A koronavírus-világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges egyes intézkedésekről szóló 639/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet („639/2020. Korm.rend.”) csökkenti bizonyos esetekben a mikro-, kis-, és középvállalkozások („kkv”), iparűzési adóterhelését.

tovább

Munkaerő-intenzitást növelő pályázat

2021.02.07. Munkaerő-intenzitást növelő pályázat

A program célja, hogy a KKV-k intenzív kapacitásbővítő és technológiai fejlesztésének támogatása által elősegítse a szektor versenyképességének és termelékenységének növelését, amely során a vállalkozás az új technológia alkalmazása érdekében a munkavállalók képzettségi szintjét is növeli, ezáltal is elősegítve egy magasabb hozzáadott értékű termék létrehozását.

tovább

BIREG: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

2021.02.07. BIREG: a legfontosabb tudnivalók egy helyen

2021. január 1-től új adminisztrációs kötelezettség, a BIREG terheli a nemzetközi fuvarozásban részt vevő fuvarozókat és a nemzetközi fuvarozások feladóit, illetve címzettjeit is. A legfontosabb tudnivalókat alább foglalták össze.

tovább