VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ekkora fizetésért jönnének haza a külföldön dolgozó magyarok

2024.04.18.

Ekkora fizetésért jönnének haza a külföldön dolgozó magyarok

A külföldre távozók legvonzóbb célpontja Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria.

A HVG szemlézte az Egyensúly Intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közös javaslatcsomagját, ami a külföldön dolgozó magyarok hazatelepülését kívánja elősegíteni. Ebből kiderül, hogy 321 ezer honfitársunk helyezkedett el külföldön 2004 óta, a külföldre távozók három legvonzóbb célpontja pedig Németország, az Egyesült Királyság és Ausztria. A három országban összesen mintegy 281 ezer magyar dolgozik.

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet társalapítója a portálnak azt mondta, körülbelül 770 ezer főre tehető azok száma, akik Magyarországon születtek, de külföldön élnek. Arról is beszélt, hogy az uniós országok között középmezőnyben vagyunk a 20–64 éves aktív populációban a külföldön munkát vállalók lakossághoz viszonyított arányát tekintve. A külföldön dolgozók hazautalásai terén azonban már az élmezőnyben vagyunk.

A külföldön dolgozó magyarok hazatéréséhez a legfőbb motivációs tényező az lenne, ha a magyar munkaerőpiac biztosítani tudná a kinti jövedelem közel kétharmadát. Ebben az esetben sokan megfontolnák, hogy hazaköltözzenek – derül ki a felmérésből. Ezen kívül fontos lenne az atipikus foglalkoztatottság bővítése, a részmunkaidős pozíciók számának növelése, az 55 évesnél idősebb korosztály foglalkoztatottságának fokozása.

Az Egyensúly Intézet azt javasolja, hogy kapjanak egyszeri hazatérési támogatásra és/vagy bérkiegészítésre fordítható támogatást a külföldön élő, hiányszakmákban dolgozó munkavállalókat foglalkoztató vállalatok, ha az érintett dolgozók vállalják, hogy meghatározott ideig Magyarországon fognak dolgozni. Emellett adókedvezményekkel kéne ösztönözni a külföldről hazatért magyar munkavállalók foglalkoztatását a hazai kkv-knál.

vissza