VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Kibővülnek az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók

2024.04.15.

Kibővülnek az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók

2026-ig 45 milliárd forintot biztosít a kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciókhoz, így további 420 milliárd forintnyi hitellel támogatja az ágazatot – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

A kormány 2024. június 30-ig kétféle Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciót (ASZK) is elérhetővé tett az ágazat szereplői számára, amely rendkívül kedvező kamat mellett biztosít forrást a gazdák számára. A normál ASZK a nettó ügyfélkamata 1 havi BUBOR szintjével egyezik meg, míg a többlettámogatott ASZK 5 százalékos nettó kamatszinten érhető el, maximum 3 éves futamidő mellett – emlékeztetett a miniszter.

Az agrárium nehézségeire való tekintettel a kormány az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók kibővítése mellett döntött, amelyhez legfeljebb 45 milliárd forintnyi többletforrást biztosít. Ennek köszönhetően 2024 és 2026 között mintegy 420 milliárd forinttal emelkedik a kihelyezhető hitelállomány összege, ami jelentős segítséget jelent az ágazat számára.

Az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukciók jelenleg is népszerűek, a hitelcélok tekintetében az állattenyésztés, élelmiszeripar, szántóföld és kertészet a legnépszerűbbek. A legnagyobb fennálló hitelkerettel a mikrovállalkozások és családi gazdasági rendelkeznek – tájékoztatott Nagy Márton. (MTI)

vissza