VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Híreink

Hol tart a hazai energiapiac?

2024.05.23. Hol tart a hazai energiapiac?

Magyarország energiaimport-kitettsége 85 százalék feletti, de ez az arány a klímasemlegesség felé tett lépésekkel csökkenthető. A kilátások pozitívak: gáztárolóink jelenlegi töltöttségi szintje a régióban az egyik legmagasabb, naperőművi kapacitásunk mintegy 6 ezer MW, illetve a lakossági villamosenergia-fogyasztás is csökkenő tendenciát mutat. Az energiaszektor átalakulását leginkább befolyásoló tényezőket a DLA Piper Hungary szakértői vették sorra.

tovább

Jelentősen csökkent a vállalati hitelállomány 2024 elején

2024.05.23. Jelentősen csökkent a vállalati hitelállomány 2024 elején

A vállalati hitelállomány 2024 első negyedévében közel 250 milliárd forinttal csökkent, de a negyedév végén így is 2,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi szintet – tájékoztatott az MNB.

tovább

Energiaipar: bizakodóak a vezetők a KPMG felmérése szerint

2024.05.22. Energiaipar: bizakodóak a vezetők a KPMG felmérése szerint

A KPMG Global Energy CEO Outlook legutóbbi kutatása szerint a vezérigazgatók a jelenlegi ingatag geopolitikai és politikai helyzetben is bizakodóak a növekedési kilátásokat illetően, a befektetések terén pedig legfőbb prioritásuk a generatív mesterséges intelligencia. Lelkesedésüket az etikai problémák és a kiberbiztonsági kockázatok mérséklik.

tovább

Külföldi áfa-visszatérítés: az adózók segítségére sietett az Európai Bíróság

2024.05.22. Külföldi áfa-visszatérítés: az adózók segítségére sietett az Európai Bíróság

Az adózók számára kedvező döntés hatásai túlmutathatnak a külföldi áfavisszaigénylési eljárásokon is – írja összefoglalójában az RSM Hungary szakértője.

tovább

Kutatás a magyar vállalkozások nehézségeinek és lehetőségeinek vizsgálatára

2024.05.22. Kutatás a magyar vállalkozások nehézségeinek és lehetőségeinek vizsgálatára

A Mathias Corvinus Collegium Vállalkozáskutatási Műhelye kutatást szervez a magyar vállalkozások nehézségeinek és lehetőségeinek vizsgálatára. Az ebben való részvételre felkéri a VOSZ tagjait és partnereit.

tovább

15,6 milliárd forint támogatást nyújt a kormány bemutatóüzemek létesítésére

2024.05.22. 15,6 milliárd forint támogatást nyújt a kormány bemutatóüzemek létesítésére

A kormány az agrárszakképzés fejlesztése érdekében 15,6 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt bemutatóüzemek létesítésére 19 intézménynek a tavaly meghirdetett Vidékfejlesztési Programban – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

tovább

KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

2024.05.21. KSH: a benzin 12, a dízel 1 forinttal olcsóbb a szomszédos országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 609 forint volt, ami megegyezik a régiós átlagértékkel. A szomszédos országokban az átlagár 621 forint volt, a magyar ár 1,9 százalékkal, azaz 12 forinttal volt alacsonyabb.

tovább

Infláció az EU-ban: „élmezőnyben” az áprilisi magyar adat

2024.05.21. Infláció az EU-ban: „élmezőnyben” az áprilisi magyar adat

2024. áprilisban az előző hónaphoz képest átlagosan 0,6 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az Európai Unióban, az éves infláció pedig a márciusival egyező szinten, 2,6 százalékon maradt – tájékoztatott az Eurostat.

tovább

Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

2024.05.21. Döntött a Kúria: fizessenek a pervesztesek!

„A Kúria talán legfontosabb lépése annak rögzítése volt, hogy a bíróságnak nem elég konkrétumok nélkül, általánosságban megfogalmazott okokból mérsékelni a perköltséget, mert ez sérti a felek tisztességes eljáráshoz fűződő jogát.”

tovább

Új GINOP Plusz felhívás a láthatáron

2024.05.21. Új GINOP Plusz felhívás a láthatáron

Elindult a „Kkv-k innovációs képességének támogatása” című (GINOP Plusz 2.1.3-24) felhívás tervezetének társadalmi egyeztetése – tájékoztatott a kormány a hivatalos pályázati portálon.
75 milliárd forint „kkv-k innovációs képességének támogatására”.

tovább