VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Potenciális munkaerő-tartalék: 300 ezren várnak a „mozgósításra”

2024.04.17.

Potenciális munkaerő-tartalék: 300 ezren várnak a „mozgósításra”

A munkaerő-tartaléknak a korábbinál nagyobb része van jelen a munkaerőpiacon aktív munkakeresőként, és jelent érdemi kínálatot a munkáltatók számára.

A hivatalos meghatározás szerint egy adott időpontban „munkanélküli az, aki a kikérdezés hetében nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg vagy a gyermekgondozási ellátás igénybevétele esetén tartósan volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, és két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást”. A munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem kereső, vagy a rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívak együtt adják a potenciális munkaerő-tartalékot.

Az ő létszámuk hazánkban 2023-ban átlagosan 300 ezer fő volt, 15 ezerrel több, mint 2022-ben – olvasható a KSH „Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac” című kiadványában. 2023. IV. negyedévében az egyes kategóriák létszáma a következőképpen alakult:
– alulfoglalkoztatott: 30,7 ezer
– munkanélküli: 219,8 ezer
– inaktív, keres munkát, de nem tud munkába állni: 7,1 ezer
– Inaktív, szeretne dolgozni, de nem keresett munkát. 58,2 ezer

A növekedést elsősorban a munkanélküliek létszámának emelkedése okozta, azoknak a száma viszont csökkent, akik szeretnének dolgozni, de nem tettek lépéseket azért, hogy munkát találjanak. A munkaerő-tartaléknak tehát a korábbinál nagyobb része van jelen a munkaerőpiacon aktív munkakeresőként, és jelent érdemi kínálatot a munkáltatók számára – írják a statisztikai hivatal szakértői.

vissza