VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Híreink

Változott a Munka Törvénykönyve – Mire kell figyelniük a munkáltatóknak?

2023.01.10. Változott a Munka Törvénykönyve – Mire kell figyelniük a munkáltatóknak?

A Magyar Közlöny 2022. december 21-i számában jelentek meg a Munka Törvénykönyve (Mt.) 2023. január 1-jén hatályba lépő új szabályai, így került egy kis újévi adminisztrációs tennivaló is a munkáltatók, bérszámfejtők és munkajogászok karácsonyfája alá. A munkáltatók szempontjából legfontosabb változásokat az RSM Hungary foglalta össze.

tovább

3,8 százalékra nőtt novemberben a munkanélküliségi ráta

2023.01.09. 3,8 százalékra nőtt novemberben a munkanélküliségi ráta

Az októberi 3,6 százalék után 3,8 százalékos volt 2022 novemberében a munkanélküliség a 15–74 évesek körében; a foglalkoztatottak átlagos létszáma ugyanebben a korosztályban 4 millió 706 ezer fő volt, ez az adat októberhez képest lényegében nem változott.

tovább

SZÉP-kártya: új szabályok, munkáltatói tudnivalók, teendők

2023.01.09. SZÉP-kártya: új szabályok, munkáltatói tudnivalók, teendők

2023. január 9-e fontos dátum a hazai SZÉP-kártyák történetében, ugyanis az új jogszabályok szerint ettől a naptól megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei és csak egy számla áll a SZÉP-kártya mögött. Mint minden változás, ez is adminisztratív terheket ró a vállalatok HR, pénzügyi és bérszámfejtési területére a következő napokban.

tovább

Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai január második hetében?

2023.01.09. Hol bukkanhatnak fel a NAV revizorai január második hetében?

Az ADÓtraffipax friss bejegyzéseiből kiderül(hetne), hol és kik számíthatnak nagyobb valószínűséggel operatív ellenőrzésre a január 9-én kezdődő héten. Ne számítsunk információcunamira.

tovább

Viharba kerülhet Magyarország, csődhullám várható, ha nem javul a helyzet

2023.01.09. Viharba kerülhet Magyarország, csődhullám várható, ha nem javul a helyzet

Az egyik legnagyobb hazai vállalkozói érdekképviselet vezetője viharos gazdasági évre számít 2023-ban. Főleg az év elejével kapcsolatban bizonytalanok a kilátások, mert akkorra gyűrűzhetnek be teljesen a megemelkedett energiaárak, miközben a kereslet további visszaesése várható. Ennek hatására sok vállalkozás megszűnhet vagy átalakulhat, illetve a veszteséges üzletágaktól megszabadulhat.

tovább

30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok

2023.01.06. 30 év alatti anyák kedvezménye: kérdések és válaszok

A legfontosabb tudnivalókat a 30 év alatti anyák kedvezményéről szóló 596/2022. (XII. 28.) Korm. rendelet alapján a NAV szakértői foglalták össze.

tovább

Idén is folytatódik az agrár roadshow

2023.01.06. Idén is folytatódik az agrár roadshow

A magyar agrártámogatások a jövőben is kiszámíthatóak lesznek, és támaszt nyújtanak a gazdáknak a nehezebb gazdasági körülmények között is – mondta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

tovább

Ezekkel az előnyökkel jár a minimálbér-emelés

2023.01.06. Ezekkel az előnyökkel jár a minimálbér-emelés

A magasabb fizetés mellett számos egyéb előnnyel is járhat a megemelt minimálbér. Például nagyobb értékű céges ajándékot lehet adni az év végi partikon, illetve a korábbinál jobb helyet választhatnak maguknak a sportrajongók a lelátókon. A Deloitte Magyarország összegyűjtötte, milyen pozitív hatásokra számíthatnak a munkavállalók és a munkaadók.

tovább

Hogyan támogathatók a kkv-k fenntarthatóságot célzó beruházásai?

2023.01.05. Hogyan támogathatók a kkv-k fenntarthatóságot célzó beruházásai?

A fenntarthatósági beruházások finanszírozásának rendelkezésre állása szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kkv-k ilyen beruházások iránti keresletét ösztönözzük – mondta Gerhard Huemer, az SMEunited gazdaságpolitikai igazgatója a kkv-k fenntarthatósági finanszírozásával foglalkozó OECD-platform decemberi konferenciáján.

tovább

Hogyan adózunk 2023-ban?

2023.01.05. Hogyan adózunk 2023-ban?

A 2022-es nyári és őszi adócsomagok eredményeként a társaságok számára fontos adóváltozások lépnek életbe 2023-tól. Az RSM Hungary szakértői a legfontosabb adónemek – áfa, tao, hipa, transzferár, szja – változásai mellett áttekintették a kisebb adónemeket érintő módosításokat is.

tovább