VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

SZÉP-kártya: új szabályok, munkáltatói tudnivalók, teendők

2023.01.09.

SZÉP-kártya: új szabályok, munkáltatói tudnivalók, teendők

2023. január 9-e fontos dátum a hazai SZÉP-kártyák történetében, ugyanis az új jogszabályok szerint ettől a naptól megszűnnek a SZÉP-kártya zsebei és csak egy számla áll a SZÉP-kártya mögött. Mint minden változás, ez is adminisztratív terheket ró a vállalatok HR, pénzügyi és bérszámfejtési területére a következő napokban.

Három SZÉP kártya zsebből egy: de melyik számla marad?

Január 9-től megszűnnek a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP-kártya) alszámlái, a jelenlegi három zsebből csak az egyik marad meg. Kártyakibocsátótól függetlenül mindenkinél egységesen a szálláshely zseb fog megmaradni. Tehát a szállás alszámla a SZÉP Kártya egyedüli számlájaként működik tovább.

A szálláshely zseb számlaszáma minden munkavállalónál változatlan marad, tehát nem szükséges új számla nyitása.

A SZÉP kártyára utalható összeg nagysága

Az eddigi SZÉP-kártya alszámlák értékhatáraira vonatkozó előírások, így az adókötelezettség is ezentúl csak a rekreációs keretösszeghez igazodik. Ez alapján évente 450 ezer forintot lehet béren kívüli juttatásként (28 százalékos adóteher mellett) a számlákra utalni. Az kedvező adózású összeghatár feletti rész egyes meghatározott juttatásként (33,04%-os adóteherrel) adózik. Tehát a SZÉP-kártyára utalható keretösszeg nem változik, csak ezentúl nem kell zsebenként figyelni a kereteket. 

Természetesen a 450 ezer forintos keret csak az egész évben fennálló munkaviszony esetén érvényes. Ha a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, akkor a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben a juttatás alapjául szolgáló jogviszonyban töltött napokkal arányos összege adható. 

Így alakul a SZÉP-kártya adóterhe

A béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közterhek a SZÉP-kártyák esetében 2023 január 1-jétől változatlanok. Béren kívüli juttatásként 28 százalék (szociális hozzájárulás és szja) fizetendő. A kedvezményes keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami után a munkáltatóknak 33,04 százalékos adókötelezettséget kell megfizetni.

Mi történik a megszűnő SZÉP-zsebeken lévő pénzzel?

A vendéglátás és a szabadidő zseben lévő pénzeket 2023. január 8-án a kártyakibocsátók átvezetik a szálláshely zsebre. Ezeket az összeget január 9-től már egységesen a szálláshely számlán érik el a munkavállalók. Az az összeg, ami eredetileg a szálláshely zsebbe érkezett, változatlanul ott is marad.

A SZÉP kártya felhasználhatósági területe 2023-tól

Nem történik változás a SZÉP kártyán lévő összegek eddigi felhasználási területeiben, a vendéglátás és a szabadidő zseb teljes felhasználási körét átveszi a szálláshely zseb. Ezt azt jelenti tehát, hogy a SZÉP-kártya felhasználási köre ugyanaz marad, csak ezentúl a szálláshely zsebről lehet minden SZÉP-kártyás szolgáltatásért fizetni.

Mire kell figyelni a munkáltatóknak a SZÉP-kártya utalások során?

A SZÉP-kártya kibocsátók átmenetileg a vendéglátás és a szabadidő számlákra érkező juttatásokat is fogadják, és azt automatikusan átvezetik a szálláshely számlára. Ettől függetlenül a munkáltatók pénzügyi vagy munkaügyi munkatársainak  2023. január 9-től ajánlott a szálláshely zseb számlaszámára utalni a munkavállalók SZÉP-kártya juttatásait.

Ellenőrizze munkavállalói SZÉP kártya szálláshely számlaszámát!

A SZÉP kártyás szerződéskötéskor a kártyakibocsátók minden munkavállalónak automatikusan három – zsebenként egy – számlát nyitottak, vagyis minden kártyabirtokos alkalmazott rendelkezik szálláshely számlaszámmal is. Amennyiben a munkáltató korábban már bekérte a SZÉP-kártya-szerződést, vagy a három számlaszámot a munkavállalójától, akkor rendelkezik a szálláshely számlaszámával is. A munkavállalók ugyancsak a SZÉP kártya szerződésükön, vagy a kártyakibocsátó bankjuk portálján találják meg a szálláshely számlaszámaikat.

vissza