VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hogyan támogathatók a kkv-k fenntarthatóságot célzó beruházásai?

2023.01.05.

Hogyan támogathatók a kkv-k fenntarthatóságot célzó beruházásai?

A fenntarthatósági beruházások finanszírozásának rendelkezésre állása szükséges, de nem elégséges feltétele annak, hogy a kkv-k ilyen beruházások iránti keresletét ösztönözzük – mondta Gerhard Huemer, az SMEunited gazdaságpolitikai igazgatója a kkv-k fenntarthatósági finanszírozásával foglalkozó OECD-platform decemberi konferenciáján.

Az SMEunited az európai kisiparosok és kkv-k érdekeit képviselő munkaadói szervezet, amely több mint 30 európai ország mintegy 70 tagszervezetét tömöríti; Magyarországot az Ipartestületek Országos Szövetsége képviseli.

A kkv-k energiahatékonysági és energiatakarékossági beruházásainak legerősebb „motivációja” az energiaárak emelkedése. Az ilyen beruházásokat azonban számos tényező akadályozhatja: az ellátási láncok zavarai, a szabályozó környezet hiányosságai, a bonyolult engedélyezési eljárások, a szükséges készségek hiánya, a nehézkes beszámolási előírások és természetesen a finanszírozáshoz való hozzáférés problémái – sorolta Gerhard Humer. A szakember szerint a fenntartható beruházásokat ezért a következő szakpolitikai lépésekkel lehetne leginkább támogatni:

1. Az energiatakarékossági és energiahatékonysági beruházások ösztönzése úgy, hogy közben a kkv-k számára támogatást nyújtanak az emelkedő energiaárak okozta gondok csökkentésére.

2. A kkv-k fenntartható beruházásainak finanszírozását szolgáló pénzügyi eszközök (InvestEU, nemzeti gazdaságélénkítési és alkalmazkodóképességi tervek stb.) bővítése.

3. A szabályozói környezet stabilitásának biztosítása és az engedélyezési eljárások egyszerűsítése annak érdekében, hogy a kkv-k fenntarthatósági beruházási döntései kevesebb kockázattal és költséggel járjanak.

4. A megújuló energiával kapcsolatos beruházások szempontjából fontos ellátási láncok helyreállítása és diverzifikálása.

5. A kkv-k fenntarthatósági beruházásainak megvalósításához szükséges készségek fejlesztésének támogatása (a vállalkozói szövetségek vagy gazdasági kamarák közös szakképzési kezdeményezéseinek támogatása).

6. A kkv-k számára egyszerű és arányos fenntarthatósági jelentéstételi követelmények.

7. Olyan antitröszt-szabályozás, amely megengedi a körforgásos gazdaságot és a közös innovációs projekteket előmozdító együttműködési megállapodásokat.

Forrás: KAVOSZ

 

vissza