VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

VOSZ-elnök: konstruktív együttműködés zajlott a kormányzattal az elmúlt 13 évben

2023.12.04.

VOSZ-elnök: konstruktív együttműködés zajlott a kormányzattal az elmúlt 13 évben

„A kormányzattal a gazdaságpolitikáról jó és konstruktív együttműködés zajlott az elmúlt 13 évben” – idézte az MTI Eppel János, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) elnöke szavait a magyar vállalkozók napja díjátadó gáláján Budapesten.

„2010 óta van egy olyan kormány, amely nem megszorításban, hanem gazdaságélénkítésben és beruházásokban, munkalapú társadalomban gondolkodik. Az elmúlt időszak kézzelfogható eredménye az adók és járulékok csökkentése” – mondta az elnök.

A VOSZ elnöke szerint „a magyar gazdaság fejlődésének szűk keresztmetszete a munkaerő és az energia kérdése. A VOSZ a külföldi munkaerő helyett a belső tartalékok mozgósítását és a képzést támogatja” – tette hozzá.

„Az energiapolitikában a zöldítés és a függetlenedés elkerülhetetlen, ennek is az élére akarnak állni azzal a céllal, hogy Magyarországon versenyképes, zöld energiaközösségi rendszerek jöjjenek létre” – fogalmazott.

Felidézte: Demján Sándor 24 éve indította el a vállalkozói díjat, amely azóta a vállalkozói szakma és a VOSZ rangos kitüntetésévé, a díjátadó kiemelkedő eseménnyé vált.

„A mostani rendezvénnyel szintet léptek” – fogalmazott, arra utalva, hogy az Országgyűlés közel két hete egyhangú szavazással december első péntekét a Magyar vállalkozók napjává nyilvánította.

„A VOSZ alapítása óta, 35 éve képviseli és szolgálja a magyar vállalkozások ügyét, egy erős, hiteles, szakmai szervezetté vált, amelynél komoly tudás, tapasztalat és kapcsolati tőke halmozódott fel. Ezek olyan értékek, amelyek köteleznek, hogy használják azokat a VOSZ fejlesztésére és a vállalkozások támogatására”  – mondta.

Hozzátette: az eddigi erős alapokra építve, a VOSZ a jövőben is szeretne magasabb szervezettséggel, gyakorlatias megközelítésben partnere lenni a magyar vállalatoknak.

Megjegyezte, hogy a külső, változó környezet nehezen tervezhetővé teszi a vállalkozások működését ezért nehéz időkben az együttműködés és az összefogás minden lehetőségét ki kell használni.

Kiemelte a szakmai fiókhálózat szerepét, az online kapcsolattartás mellett a Széchényi Kártya irodahálózat 130 fiókból álló hálózatát.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK) való együttműködés kapcsán Eppel János megjegyezte, hogy a Széchenyi Kártya egy valódi sikertörténet, egy valós problémára adott gyors válasz volt a vállalatok alultőkésítettségének kezelésére, és  két évtized alatt az egyik legerősebb, legismertebb és legelfogadottabb márkává vált.

Parragh László az MKIK elnöke kiemelte, a magyar gazdaság akármilyen kihívással szembesült – mint például a koronavírus-járvány, az orosz-ukrán konfliktus, háború a Közel-Keleten -, azokra a magyar vállalkozói társadalom válaszolni tudott.

A magyar gazdaság mostani állapotáról úgy fogalmazott: szeptember környékén fordulóponthoz érkezett, a gazdaság kijött a technikai recesszióból, elindult a növekedés. Úgy vélte, minden valószínűség szerint a lakossági fogyasztás növekedése is el fog indulni jövőre, ugyanis megtört a magas infláció, a reálbérek növekedése pedig visszatért.

„A kamara elnöke a gazdaság sarokpontjának nevezte a fenntarthatóságot és a munka alapú társadalmat. Utóbbiról azonban megjegyezte, hogy ki kellene egészíteni azzal, hogy munka és tudás alapú legyen a magyar gazdaság. Hiszen a kulcs az, hogy egységnyi idő alatt dolgozva mennyi értéket termel meg valaki” – fűzte hozzá.

A kamara elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy összefogásra van szükség a szervezetekkel, a szakmákkal és a kormánnyal, hozzáfűzve, hogy a mostani kormánnyal jól működik az összefogás.

Parragh László gratulált a VOSZ 35. évfordulójához és olyan témákat ajánlott egyebek mellett a szövetség figyelmébe, mint a generációváltás segítése, fenntarthatóság, digitalizáció, globális piacok újra rendeződése és a fogyasztói igények rohamos változása.

A rendezvény végén a Magyar vállalkozók napján idén először adták át a Magyar Vállalkozói Nagydíjat.

Demján Sándor, a VOSZ örökös elnöke posztumusz részesült ebben a díjban. Méltatásakor elhangzott, hogy példaértékű vállalkozói életpálya, a magyar kultúra és tudomány önzetlen támogatása és a magyar gazdaság fejlődése érdekében nyújtott egyedülálló életmű elismeréséül részesült a díjban. A díjat Orbán Viktor miniszterelnök adta át a díjazott özvegyének Demján Sándornénak.

További négy személy vehette át a Magyar Gazdaságért Díjakat, húszan a VOSZ által alapított 2023. Év Vállalkozója Díjban részesültek, négyen pedig a Kiemelkedő Társadalmi Szerepvállalásért Díjat kapták meg.

vissza