VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jórészt uniós forrásból bővül hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitás

2024.04.28.

Jórészt uniós forrásból bővül hússzorosára a hazai ipari energiatárolói kapacitás

Megszülettek a támogatói döntések a villamosenergia rendszerszintű tárolási kapacitásának bővítését célzó, 62 milliárd forint keretösszegű pályázaton.

A részben uniós forrásból – Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének terhére –, részben nemzeti költségvetési forrásból, februárban meghirdetett felhívás nyomán mintegy félszáz ipari energiatároló létesülhet Magyarországon – tájékoztatott az Energiaügyi Minisztérium.

A pályázatokat a várható műszaki élettartam alapján három ablakban bírálták el. A nyerteseket a legkisebb költség elve, a legalacsonyabb bevételkompenzációs igény alapján választották ki. A program elsősorban a villamosenergia rendszerszintű szabályozásban résztvevő tárolók létesítését hivatott előmozdítani

A nyertes pályázatok együttesen lefedik a kiírásban megcélzott 440 megawatt kapacitást. A támogatott vállalatoknak, szervezeteknek legkésőbb 2026 tavaszáig kell elkészülniük az új berendezések telepítésével, hálózatba kapcsolásával. A program sikeres végrehajtásával két éven belül mintegy hússzorosára nőhet a hazai energiatárolói kapacitás.

A tervezett kapacitásbővítés közel felére nagy energiaipari szereplők vállalkoztak, de egyéb ágazatokból is számos ipari felhasználó hajthat végre támogatott beruházásokat. Egy korábbi programban elnyert forrással az átviteli rendszerirányító MAVIR már építi hazánk legnagyobb, 20 megawattos energiatárolóját Szolnoknál – emlékeztet a minisztérium.

vissza