VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

K+F tevékenység: jelentős adómegtakarítás, bővülő adókedvezmények

2024.04.28.

K+F tevékenység: jelentős adómegtakarítás, bővülő adókedvezmények

2024-ben is számos adócsökkentési lehetőséggel és az adókedvezmények bővülő tárházával élhetnek a kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenységet folytató vállalkozások, amelyet adóbevallásukban tudnak érvényesíteni.

Kutatás-fejlesztési kedvezmények alapkutatásra, alkalmazott kutatásra és kísérleti fejlesztésre

A társasági adóról szóló törvény (1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról) értelmében meghatározott feltételek fennállása esetén a K+F tevékenységet folytató vállalkozások adózás előtti eredményt csökkentő tételként figyelembe vehetik a saját tevékenységi körben végzett
– alapkutatás,
– alkalmazott kutatás, illetve
– kísérleti fejlesztés közvetlen költségét.
A K+F közvetlen költségével a vállalkozás döntése szerint vagy a felmerülés adóévében csökkenthető az adózás előtti eredmény vagy – ha a költségeket kísérleti fejlesztés aktivált értékeként állományba veszik – akkor az elszámolt értékcsökkenés összegéig az értékcsökkenés elszámolásának adóévében módosítható az adózás előtti eredmény – kezdi friss bejegyzését dr. Clamba Viktória, az RSM Hungary Adóüzletágának vezető menedzsere.

Saját tevékenységi körben végzett K+F tevékenységnek minősül:
– az adózó saját eszközeivel és alkalmazottjaival,
– a saját eredményére és kockázatára, vagy
– más személy megrendelésére végzett K+F tevékenység, illetve
– a kutatásfejlesztési megállapodás alapján végzett (közös) kutatás-fejlesztési tevékenység.

A K+F-hez kapcsolódó adóalap- és adókedvezmények

Felsőoktatási intézménnyel, kutatóintézettel, kutatóhellyel közösen végzett K+F tevékenység esetében a közvetlen költség háromszorosát, de legfeljebb 50 millió forintot elérő adókedvezménnyel csökkenthető az adózás előtti eredmény, amely jelentős adómegtakarításnak mondható.

A társasági adóról szóló törvény lehetőséget biztosít a csökkentő tétel kapcsolt vállalkozással történő megosztására is. Ezáltal nemcsak a K+F tevékenységet folytató adózó, de bizonyos esetekben a kapcsolt vállalkozása is csökkentheti adózás előtti eredményét.

2024-től új adókedvezményként megjelent a K+F tevékenység adókedvezménye, mely egyedülálló módon a számított adó akár 100%-áig igénybe vehető, ezáltal a feltételek fennállása esetén akár a teljes adófizetési kötelezettség elkerülhető.

A társasági adó mellett a helyi iparűzési adóban is csökkenthető az adóalap a K+F közvetlen költségeire tekintettel, a helyi iparűzési adóalap csökkentése pedig közvetetten az innovációs járulékkötelezettség csökkentését is jelenti az arra kötelezettek esetén. A három adóalap csökkentő tétel alkalmazása nem zárja ki egymást, így akár párhuzamosan mindhárom adónemben, jelentős kötelezettségcsökkentést lehet elérni.

Az adóbevallás benyújtásáig még elegendő idő áll rendelkezésre, így amennyiben társaságuk K+F tevékenységet (is) folytat, még nem késő megfontolni az előbbiekben említett csökkentő tételek alkalmazását – hívja fel a figyelmet dr. Clamba Viktória.

vissza