VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós zöld jelzést kapott az azonnali euró-átutalás

2024.02.27.

Uniós zöld jelzést kapott az azonnali euró-átutalás

Az Európai Unió és az EGT-országok fogyasztói és vállalkozásai számára teljes mértékben elérhetővé válik az azonnali euró-átutalás.

Az Európai Tanács által február 26-án elfogadott szabályok „javítani fogják az európai gazdasági és pénzügyi szektor autonómiáját, mivel segítenek csökkenteni a harmadik országbeli pénzügyi intézményektől és infrastruktúráktól való túlzott függőséget”.

Az azonnali fizetésekről szóló, az Európai Parlament által már korábban jóváhagyott rendelet szerint nap bármely szakában, akár munkaidőn kívül is biztosítja a tíz másodpercen belül euró-átutalást, nemcsak ugyanazon az országon belül, hanem egy másik uniós tagállamba is. A fizető félnek tíz másodpercen belül értesítést kell kapnia arról, hogy az átutalt összeg a címzett rendelkezésére áll-e vagy sem. A felszámított díjak (ha egyáltalán vannak ilyenek) nem lehetnek magasabbak, mint a normál átutalások díjai.

Az új szabályok egy átmeneti időszakot követően lépnek hatályba, amely az euróövezetben rövidebb, az euróövezeten kívüli országokban pedig hosszabb lesz.

vissza