VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós forrásból indulhat szemléletformáló kampány a hálapénz ellen

2023.04.27.

Uniós forrásból indulhat szemléletformáló kampány a hálapénz ellen

Hamarosan megjelenhet a „Vesztegetés kiszorítása az egészségügy területén” című (RRF-9.2.1-23) felhívás.

A támogatás célja szemléletformáló kampány megvalósítása az egészségügy területén a vesztegetés kiszorítása érdekében. A kiemelt kiválasztási eljárásrend szerint a 473 millió forintos – a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) által biztosított – keretösszegre a Nemzeti Védelmi Szolgálat nyújthat be támogatási kérelmet április 20-tól május 22-ig. Az összeget a szolgálat a médiakampányra, illetve az ahhoz kapcsolódó elemzésekre költheti el.

A projekt elsődleges célja a hivatalos pályázati portálon véleményezésre közzétett felhívástervezet szerint „a megkülönböztetett bánásmódért fizetett hálapénz gyakorlatának beteg-oldali visszaszorítása” össztársadalmi szemléletformáló kampány megvalósításával. Ennek eszköze „pozitív, értékalapú kommunikáció”, amely ugyanakkor „nem tekint el a büntetőjogi aspektusok megjelenítésétől sem”.

A záró értékelés eredményeit nyilvánosságra kell hozni. Egy független szereplő által validált kimutatással kell megalapozottan alátámasztani, hogy a kampány legalább 5 millió állampolgárt elért.

A hálapénz történelmileg az államszocializmus alulfinanszírozott, rosszul felszerelt egészségügyében, az ott dolgozók alacsony bérezésben és társadalmi megbecsülésében gyökerezik – olvashatjuk a felhívástervezetben. A szemléletformáló kampányt az teszi különösen időszerűvé, hogy a 2021. január 1-én bevezetett büntetőjogi változások a korábban nagyrészt megtűrt gyakorlatot kriminalizálták, nemcsak a hálapénzt kérő/elfogadó orvosok-egészségügyi dolgozók, hanem a jutatást adó állampolgárok (betegek, hozzátartozóik) oldaláról is.

A hatályos büntetőjogi szabályozás az előbbi oldalt jelentősen szigorúbb szankciókkal fenyegeti, mivel azonban létszámuk töredéke a betegekének (kb. 150–200 ezer fő), és érdekképviseleti szerveiken (kamarák, szakszervezetek stb.) keresztül könnyen megszólíthatók, így esetükben a szemléletváltáshoz átfogó, össztársadalmi kampányra – annak marketing értelmében – kevésbé van szükség. Ezzel szemben a hálapénz káros jelenségének beteg-oldali visszaszorítása, illetve az ehhez szükséges tömeges szemléletformálás össztársadalmi szemléletformáló kampány nélkül elképzelhetetlen – magyarázza a kiíró.

Forrás: KAVOSZ

vissza