VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Új adó a legnagyobb vagyonokra? – Indulhat az aláírásgyűjtés

2023.07.13.

Új adó a legnagyobb vagyonokra? – Indulhat az aláírásgyűjtés

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „A jelentős vagyonok megadóztatása az ökológiai és társadalmi átállás finanszírozása céljából” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői felkérik a Bizottságot, hogy az ökológiai és társadalmi átállás érdekében hozzon létre egy, a jelentős vagyonokra kivetett európai adót. A kezdeményezés célja, hogy Unió-szerte hozzájáruljon az éghajlatváltozás és az egyenlőtlenség elleni küzdelemhez, valamint biztosítsa, hogy az európai polgárok méltányosan vegyék ki részüket e célkitűzések megvalósításából.

A nyilvántartásba vételről szóló határozat jogi természetű, és nem vetíti előre a Bizottság e kezdeményezéssel kapcsolatos végleges jogi és politikai következtetéseit, ahogy azt az intézkedést sem, amelyet a Bizottság esetleg meg kíván majd hozni, ha a kezdeményezés megszerzi a szükséges támogatást. Ebben a szakaszban a Bizottság még nem vizsgálta érdemben a javaslatot – olvasható a Bizottság közleményében.

A szervezőknek a nyilvántartásba vételtől számítva hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Ha sikerül egy év alatt legalább hét különböző tagállamból egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, a Bizottságnak reagálnia kell: el kell döntenie, hogy helyt ad-e a kérelemnek, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, ezáltal olyan eszközt adva a polgárok kezébe, amellyel elérhetik, hogy az EU számukra fontos kérdéseket napirendre tűzzön. Az európai polgári kezdeményezés hivatalosan 2012 áprilisában lépett életbe. Minden olyan polgári kezdeményezés, amelyet legalább hét uniós tagállamban összesen egymillió polgár aláír, lehetővé teszi, hogy a polgárok jogalkotási javaslat előterjesztésére kérjék fel az Európai Bizottságot azokon a területeken, amelyeken a Bizottságnak jogában áll fellépni. A kezdeményezéseket akkor lehet nyilvántartásba venni, ha a javasolt intézkedés:

  • nem esik nyilvánvalóan a Bizottság jogalkotási hatáskörén kívül,
  • nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és
  • nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés létrejötte óta 127 nyilvántartásba vétel iránti kérelem érkezett a Bizottsághoz, melyek közül 102 felelt meg az előírt feltételeknek.

vissza