VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Szigorodnak a munkásszállás-építés támogatásának feltételei

2023.12.06.

Szigorodnak a munkásszállás-építés támogatásának feltételei

Az új idegenrendészeti törvényjavaslattal összhangban tovább szigorodnak a munkásszállások építésének támogatási feltételei is. Ezentúl előírás lesz többek között, hogy a munkásszálláson legalább 50 százalékban magyar munkaerőt kell elszállásolni.

A következő négy évben összesen 20 milliárd forint felhasználásával 25-30 újabb munkásszállás építése indulhat el kormányzati támogatással, amely érdemben járulhat hozzá a munkaerőhiány csökkentéséhez – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Az újonnan épülő létesítményekben külföldi munkaerő elszállásolására csak akkor lesz lehetőség, ha nem mutatkozik magyar munkavállalók elhelyezésére irányuló igény. Az új program az elődjénél szigorúbb követelményeket támaszt a beruházókkal szemben is, amelyek a munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítását, az elszállásolt munkavállalók kényelmi igényeinek kielégítését, az épületek fenntarthatósági, környezetvédelmi szempontoknak történő megfelelését, valamint a beruházási folyamat szorosabb ellenőrzését szolgálják.

A munkásszállások lehető legjobb kihasználtságának biztosítása érdekében bevezetett könnyítés, hogy határozott idejű munkaviszony, gyakornoki jogviszony, illetve alkalmi vagy idénymunka keretében foglalkoztatott személyek is elszállásolhatók, továbbá nem lesz meghatározva az elszállásolt munkavállalók állandó lakóhelye és a munkavállalás helye közötti távolság minimuma sem.

A kihasználatlan munkásszállások üzemeltetői emellett szankcionálhatókká is válnak, amennyiben a létesítmények kihasználtsága nem éri el a program által meghatározott szintet.

A munkásszállás létesítésére nyújtott támogatásban gazdasági társaságok részesíthetők. A támogatás regionális beruházási támogatás formájában – 30 százalék és 80 százalékközötti – támogatási intenzitással legalább 80, de legfeljebb 200 munkavállaló elszállásolására alkalmas munkásszállás kialakításához nyújtható.

A beruházónak vállalnia kell, hogy a támogatással megvalósított létesítményt legalább 10 éven keresztül munkásszállásként üzemelteti, valamint, hogy a munkásszállás működtetése céljából a fenntartási időszakban a munkásszállás férőhelyeinek számához igazodó létszámú, de legalább négy álláskeresőt alkalmaz, ami javíthatja a térség foglalkoztatását.

A vonatkozó szabálymódosítás hamarosan megismerhetővé válik a Magyar Közlönyben.

vissza