VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Rezsicsökkentéssel kedvez a vállalkozóknak a kormány: jön a 10 eurós energiaár-csökkentés

2023.12.04.

Rezsicsökkentéssel kedvez a vállalkozóknak a kormány: jön a 10 eurós energiaár-csökkentés

A vállalkozókat érintő rezsicsökkentésről döntött a kormány. Orbán Viktor a Magyar Vállalkozók Napján elmondott beszédében jelentette be, hogy 10 eurós csökkentést hajtanak végre a vállalati energiaáraknál. A részleteket később hozzák nyilvánosságra, de elemzői várakozások szerint az ipari villamosenergia egységára csökkenhet majd ennyivel, vagyis nagyjából 3800 forinttal.

Egy gazdasági fétis, nevezetesen, hogy „EU-s tagállam EU-s pénz nélkül nem tud boldogulni”, omlott össze azzal, hogy Magyarország megmutatta idén:

lehet uniós pénzek nélkül szervezni a gazdaságot

– mondta a miniszterelnök a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) rendezvényén, a MüPában.

A vállakozóknak terhet jelentett

A kormányfő azonban világossá tette: minden Magyarországnak járó eurócenteket be fogják vasalni Brüsszelen.

Orbán Viktor arra is felhívta a figyelmet, hogy a liberális gazdaságpolitika szerint nem lehet egyszerre növelni a gazdaság teljesítményét és közben csökkenteni az államadósságot. Magyarországnak ez mégis sikerült – derült ki a kormányfő beszédéből. A gazdaság „három csapdája” a hitelezésé, az energiaáraké és a fogyasztásé – fűzte hozzá Orbán Viktor.

Jelezte: minden kérdést igyekeztek megoldani, például

az energiaárak kérdését a lakosság szintjén rendezték. Csakhogy a vállalkozóknak ez terhet jelent,

ezért lépett most a kormány.

Kitörési lehetőségek

„A kormányülésen döntöttünk a 10 eurós árcsökkentésről. Az intézkedéseket hamarosan látni fogják. A következő évben további energiaár-csökkenéseket szeretnénk a vállalkozók számára” – fejtette ki Orbán Viktor.

A magyar gazdaság számára kiemelkedő lehetőségekkel kecsegtető iparágakról szólva a miniszterelnök az info-kommunikációt, a hadiipart, a logisztikát, a jármű- és élelmiszer- valamint a gyógyszeripart nevezte meg.

A VOSZ tagjait ezzel együtt további befektetésre biztatta a kormányfő.

A repülőtér és a felemelkedés példája

Kiemelte: a vállalkozók sikeréből az ország felemelkedése, tehát a közhaszon növekedése áll elő. A politikai vezetők felelőssége és munkája, hogy „ezt úgy igazgassa össze, hogy az önök magánsikerei mégis az egész ország sikerévé váljanak”.

Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Olyan kormányunk van, amely hisz abban, hogy a dagály minden hajót felemel”,

majd hozzátette: míg a vállalkozók magánhasznot remélnek egy üzleti tranzakciótól, addig a politika azt reméli, hogy mindez a nemzet javára válik.

A miniszterelnök erre kiváló példának tartja a budapesti repülőtér visszavételét.

vissza