VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Öthavi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe augusztusban

2023.08.29.

Öthavi csúcsára emelkedett a GKI konjunktúraindexe augusztusban

A GKI Gazdaságkutató által – az EU támogatásával – végzett felmérés szerint augusztusban érezhetően javultak a magyar lakossági és üzleti várakozások, így a GKI konjunktúraindexe öthavi csúcsára jutott.

GKI üzleti bizalmi index – július után – augusztusban is szerény mértékben emelkedett, de a júniusi nagy esést még így sem sikerült ledolgozni. Az utolsó nyári hónapban az építőipar kivételével javultak az ágazati kilátások.

Az iparban az elmúlt háromhavi termelés értékelése kedvezőbbé vált, a rendelésállomány megítélése nem változott, míg a készleteké kedvezőbb lett és a termelési kilátások is érezhetően javultak. Az építőiparban viszont az előző háromhavi termeléssel való elégedettség és a rendelésállományok értékelése is jelentősen romlott. A kereskedelemben az eladási pozíció értékelése kedvezőtlenebbé vált, a rendelésállomány megítélése az előző havinál jobb lett, s emellett változatlan készletekről tudósítottak a válaszadók. A szolgáltató ágazatban az általános üzletmenet megítélése ugyan romlott, de a közeljövőre vonatkozó forgalmi várakozások enyhén javultak. A legpesszimistább ágazat jelenleg egyértelműen az építőipar, de elég borúlátók a kereskedő cégek is.

A lakosság hangulata a nyári hónapokban folyamatosan javult, ennek eredményeként a GKI fogyasztói bizalmi index augusztusban 16 havi csúcsára ért fel. A nyolcadik hónapban a fogyasztói bizalmi indexet alkotó mutatók mindegyike pozitív irányba változott. A saját pénzügyi helyzet elmúlt 12 hónapi alakulásának értékelése és a következő 12 hónapra vonatkozó várakozás egyaránt érdemben javult. A nagy értékű fogyasztási cikkekre elkölthető pénzének megítélése is kedvezőbbé vált.

A vállalkozások foglalkoztatási hajlandósága augusztusban kissé tovább javult, az elbocsátást és a létszám bővítését tervezők aránya lényegében megegyezett. A borúlátók vannak többségben az iparban és az építőiparban, míg a kereskedelemben és a szolgáltató szférában a derűlátók alkotják a többséget. A lakosság munkanélküliségtől való félelme csak hibahatáron belül változott júliushoz képest.

Augusztusban hibahatáron belül változtak az üzleti szféra áremelési tervei és a fogyasztók inflációs várakozásai is júliushoz képest. A magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítélése az üzleti szférában alig változott, míg a lakosság – a júliusi kisebb megingás után – kissé optimistábbá vált.

vissza