VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

November végéig tart egyes agrártámogatások előlegfizetése

2023.10.17.

November végéig tart egyes agrártámogatások előlegfizetése

Október 16-án megkezdődik az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás és a termeléshez kötött támogatások előlegeinek kifizetése. Az uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 százaléka fizethető ki előlegként.

Az idén indult új Közös Agrárpolitika (KAP) szabályrendszere a korábbiakhoz képest jelentősen megváltozott. Az egységes kérelmek beadása gördülékeny volt: a több mint 164 ezer kérelem mintegy kétharmadát, valamivel több mint 107 ezret az Agrárkamara falugazdászai segítségével nyújtották be a gazdálkodók.

Az Agrárminisztérium rendelete szerint az alaptámogatás, az újraelosztó támogatás, a termeléshez kötött támogatások (anyajuh, hízott bika, tejhasznú tehén, extenzív gyümölcs, intenzív gyümölcs), valamint a későbbiekben a vidékfejlesztési támogatások közül az agrár-környezetgazdálkodás (AKG) és ökológiai gazdálkodás (ÖKO) esetében fizetnek előleget.

Az idén bevezetett Agro-ökológiai Program (AÖP) keretében igényelhető támogatásokra – a megváltozott KAP szabályrendszere miatt – nem lehet előleget fizetni. Az eddigiekhez hasonlóan a fiatal gazda támogatásokra sem fizetnek előleget.

A KAP Stratégia Tervben a közvetlen támogatások euróban meghatározott összegeit minden évben az Európai Központi Bank (EKB) szeptember utolsó munkanapján közzétett középárfolyama alapján számítják át forintba. Ez idén 389,5 forint/euró volt.

Az európai uniós szabályok szerint a teljes támogatásnak legfeljebb 70 százaléka fizethető ki előlegként. A feltételesség előírásainak való megfelelés esetén minden 1 hektár terület feletti gazdálkodó részesül az alaptámogatásban, ennek előlege maximum 37 972 forint lehet hektáronként. Az újraelosztó támogatás keretében a kis és közepes, 1200 hektár alatti gazdaságok 150 hektárig többlettámogatást kapnak, az első 10 hektár után hektáronként legfeljebb 22 382 forint, a további 140 hektárra pedig maximum 12 325 forint előleg fizethető.

A termeléshez kötött anyajuhtartás támogatási előlege egyedeként legfeljebb 8 092 forint, a hízottbika-tartásnál ez 17 782 forint, tejhasznú tehéntartásnál 90 487 forint. További termeléshez kötött támogatás az extenzív gyümölcstermesztés támogatása, ennél maximum 52 182 forint előleget fizetnek ki hektáronként, az intenzív gyümölcstermesztés esetében pedig 99 340 forintot. Az AKG és az ÖKO támogatásokra kifizethető előleg mértékét a későbbiekben határozzák meg.

Azon gazdálkodók esetében, akiknél még az egységes kérelmével kapcsolatos ügyintézés (például ellenőrzés) van folyamatban, tolódhat az előlegfizetés. Az előlegfizetés időszaka október 16-tól november végéig tart, december elsejétől már a részfizetés időszaka kezdődik.

vissza