VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Általános EU trendek az agrár- és élelmiszeripari szektorban

2024.05.14.

Általános EU trendek az agrár- és élelmiszeripari szektorban

Biztosan állítható, hogy az élelmezésbiztonság szerepe egyre fokozódik. Ezt igazolja, hogy a tagállamok vezetői a következő 5 évben a közösség agrárpolitikájának középpontjába helyezik a témát.

Erre vonatkozóan az Európai Tanács várhatóan június 27-28-i fogadja el stratégiai iránymutatását. Az EU vezetése az élelmezésbiztonságot a „virágzó és versenyképes Európa” egyik legfontosabb prioritásaként kezeli majd, annak ellenére, hogy az elmúlt években az uniós csúcstalálkozókon a témával alig foglalkoztak.

A jelenlegi tendencia némileg eltér az 5 évvel előtti prioritásoktól, azonban az éghajlatváltozásból eredő új realitásokra való felkészülés egyértelműen napirenden szerepel. Az Európai Parlament mezőgazdasági bizottsága által megrendelt egyik tanulmány megállapította, hogy bár az EU-ban az élelmiszerek elérhetősége általában véve nem tekinthető veszélyeztetettnek, de az EU az állati takarmány és a műtrágyák tekintetében túlzott mértékben támaszkodik a beszállítók egy szűk csoportjától származó importra. A dokumentum szerint ezek a függőségek, amelyeket a bizonytalan geopolitikai helyzet és az éghajlatváltozás súlyosbít, veszélyeztethetik az uniós élelmiszerrendszer hosszú távú ellenállóképességét.

Továbbá megfigyelhető, hogy az eddigi zöldítésre való törekvés most némileg irányt vált. A mezőgazdaság már nem helyezkedik a fenntarthatóság és a környezetvédelem alá. Nem ­a klímaváltozás elleni küzdelem, hanem a klímaváltozáshoz történő adaptáción és az élelmiszertermelésen lesz a hangsúly. 

A változások hátterében a gazdatüntetések állnak, és bár az EU igyekszik küzdeni a klímaváltozás ellen, a hozzá képest jelentősen nagyobb szennyezők (Kína, USA) többnyire csak ígéretekben és legfeljebb támogatások szintjén lépnek fel, korlátozásokra és megszorításokra nem hajlandók. Tekintettel ezekre a tényezőkre az Unió mezőgazdaságának is fel kell készülnie a megváltozott környezeti feltételekre és ehhez elengedhetetlen az egységes álláspont kialakítása.

Körforgásos gazdaság

A körforgásos gazdaság kiemelt téma Európa-szerte. Különösen a skandináv országok járnak elöl ezen a területen. Éppen ezért az MFOI keresi azokat a lehetőségeket, ahol hazai szervezetek együtt pályázhatnak a témában elismert, vezető és innovatív kezdeményezésekkel bíró nyugat-európai, de azon belül is kiemelten skandináv cégekkel és egyéb szervezetekkel. A fókuszterület a megújuló energia, például a mezőgazdaságra alapuló biogáz erőművek révén.

Pályázati lehetőség a témában:

Körkörös bioalapú európai közös vállalkozás pályázati felhívás (https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/horizon-ju-cbe-2024-ria-05?keywords=food&status=31094501&order=DESC&pageNumber=1&pageSize=50&sortBy=relevance)

Benyújtás határideje: 2024. szeptember 18.

A pályázati felhívás a körforgásos gazdaság és a környezetszennyezésmentes cselekvési terv célkitűzéseivel, valamint a „Farm2Fork” stratégiával kapcsolatban vár olyan pályázatokat, amelyek hozzájárulnak a fenntartható és egészséges bioalapú élelmiszer- és takarmány-összetevők fejlesztéséhez a fehérjék kivételével.

A sikeres javaslatok hozzájárulnak továbbá az EU biogazdasági stratégiájának, az aktualizált uniós ipari stratégiának, valamint Európa élelmiszerbiztonsági és Farm2Fork-stratégiai célkitűzéseinek megvalósításához.

A pályázati projektekkel kapcsolatos elvárt eredmények:

  • Az élelmiszerekhez és takarmányokhoz használt, megfizethető, magas tápértékkel és egészségügyi tulajdonságokkal rendelkező bioalapú funkcionális összetevők nagyobb mértékű elérhetősége.
  • Az élelmiszer- és takarmány-értékláncok biztonságának és fenntarthatóságának növelése.
  • A nem fenntartható forrásokból származó élelmiszer- és takarmány-összetevők használatának csökkentése.
  • Az egészséges élelmiszer- és takarmány-összetevők új és jobb érzékszervi és táplálkozási tulajdonságai, amelyek növelik a fogyasztói elfogadottságot.
  • Innovatív élelmiszer- és/vagy takarmány-összetevők kifejlesztése fenntartható módon előállított bioalapú alapanyagokból. 

A hazai élelmiszeripar modernizálásához, a kapacitások bővítéséhez egy költséghatékonyabb működéshez elengedhetetlen az innovatív megoldások finanszírozása. A tavasszal megjelenő KAP pályázatok mellett kiemelt fontosságú ez a HORIZON Europe pályázati felhívás is.

vissza