VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Most lehet jó üzleteket kötni az ingatlanpiacon

2022.08.24.

Most lehet jó üzleteket kötni az ingatlanpiacon

Az ingatlanpiacon a nyári uborkaszezon, a háborús helyzet, a forint gyengülése és az alapkamat emelkedése mind egy irányba mutatott: jelentősen csökkent a forgalom az utóbbi hónapokban. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szerint ugyanakkor a visszaesés csak rövid távú lesz.

A nyár a legkevésbé aktív szezon az ingatlanpiacon, az idén viszont még a vártnál is erősebb a csökkenés, és az ok nem az, hogy az emberek többsége nyaralni ment.

Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa arról beszélt, hogy a háborús inflációt minimális árnövekedéssel tudta le a hazai ingatlanpiac, amely köszöni szépen, biztonságban érzi magát. De most sokan euróba menekítik a pénzüket, az alapkamat is hatalmasat nőtt, valamint a közelmúltban sokan vásároltak lakásokat, mindez oda vezetett, hogy a forgalom látványosan visszaesett.

„A kereslet 25 százaléka biztos eltűnt. Ez több negatív folyamat együttes hatásának tudható be. Mivel nincs annyi érdeklődő, mostanra a drágulás is egyértelműen megállt, amivel valamilyen szinten az inflációt is ellensúlyozni lehet. Május óta egyébként is tendencia volt, hogy az árak lehorgonyoztak, ma viszont kijelenthető az is, hogy a drágulás abszolút mértékben megállt” – magyarázta a szakértő.

Augusztus végére, szeptember elejére szinte mindenhol alkuképesek lesznek az árak, azaz a korábbiaknál olcsóbban lehet majd ingatlanhoz jutni. Mivel a tulajdonosok nem válogathatnak a vevők között olyan mértékben, mint eddig, az alku pozíciója erősödik a vásárlóknak. Késő ősszel a diákok megjelenése újból árfelhajtó tényező lehet.

„Ha nem lesz olyan extrém gazdasági tényező, ami magával rántaná az ingatlanpiacot, akkor drasztikus árcsökkenésre nem kell számítani. Ugyan sok emberben ott van, hogy előbb-utóbb olcsóbbak lesznek a lakások, de erre nem szabad játszani, ugyanis hosszú távon semmi nem indokolja, hogy lefelé menjenek az árak. Aki vásárolni szeretne, ezt az időszakot használja ki, mert ennél kedvezőbb vételeket aligha lehet a közeljövőben realizálni” – mondta a szakértő.

vissza