VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Megjelent az Innovációs Alap felhívása: 4 milliárd euróra lehet pályázni

2023.11.27.

Megjelent az Innovációs Alap felhívása: 4 milliárd euróra lehet pályázni

„Ez egy fenntartható modell, amely csökkenteni fogja a kibocsátásokat és fokozza az európai ipar versenyképességét.”

Az Európai Bizottság közzétette az Innovációs Alap 2023. évi pályázati felhívását, amely rekordösszegű, 4 milliárd eurónyi forrást biztosít az innovatív dekarbonizációs technológiák támogatására. A pályázható forrásokat az uniós kibocsátáskereskedelmi rendszer (EU ETS) bevételei fedezik.

Az előző felhíváshoz képest emelkedett a rendelkezésre álló keretösszeg, és kétszeresére nőttek a tiszta technológiákhoz kapcsolódó ipari projektekre elkülönített források. Ennek köszönhetően 1,4 milliárd euró áll rendelkezésre az európai ipari gyártási kapacitás, a technológiai vezető szerep és az ellátási lánc rezilienciájának megerősítésére – olvasható a Bizottság közleményében.

„Az európai zöld megállapodás sikere azon áll vagy bukik, hogy képesek vagyunk-e megújulni, és szén-dioxid-mentesíteni az európai ipart, közlekedést és energiaágazatot. A kibocsátáskereskedelmi bevételek felhasználása révén jelentős forrásokat ruházunk be ebbe az átállásba. Ez egy fenntartható modell, amely csökkenteni fogja a kibocsátásokat és fokozza az európai ipar versenyképességét” – mondta Maroš Šefčovič, az európai zöld megállapodásért, az intézményközi kapcsolatokért és a tervezésért felelős ügyvezető alelnök.

„Az Innovációs Alap kulcsfontosságú eszközünk az európai ipar támogatására a klímasemlegességre való átállásban. Európában napról napra egyre több innovatív projekt lát napvilágot. Az Innovációs Alap garantálja, hogy a kibocsátáscsökkentés és a méretezhetőség szempontjából legígéretesebb projektek meg is valósulhassanak. A nulla nettó kibocsátás felé vezető utat akkor találjuk meg, ha az éghajlati kihívások kezelése találkozik a gazdasági lehetőségekkel. Megnövelt költségvetésével és a tiszta technológiák gyártására elkülönített 1,4 milliárd eurós keretével a mostani felhívás eltökéltségünket demonstrálja, hogy nagyban gondolkodjunk és gyorsan cselekedjünk” – fűzte hozzá Wopke Hoekstra klímaügyekért felelős biztos.

A projektgazdák öt témakörben pályázhatnak, eltérő költségvetési és tőkekiadási (CAPEX) követelmények mellett:
– Általános dekarbonizáció (nagy projektek) – 1,7 milliárd eurós keret 100 millió euró fölötti tőkekiadással járó projektekre
– Általános dekarbonizáció (közepes projektek) – 500 millió eurós keret 20 és 100 millió euró közötti tőkekiadással járó projektekre
– Általános dekarbonizáció (kis projektek) – 200 millió eurós keret 2,5 és 20 millió euró közötti tőkekiadással járó projektekre
– Tiszta technológiákhoz kapcsolódó gyártás – 1,4 milliárd eurós keret 2,5 millió eurót meghaladó tőkekiadással járó projektekre, amelyek megújulóenergia-, energiatárolási, hőszivattyú- és hidrogéntermelési projektekhez kapcsolódó gyártásra irányulnak
– Kísérleti projektek – 200 millió eurós keret 2,5 millió eurót meghaladó tőkekiadással járó projektekre, amelyek a mélyreható dekarbonizálásra összpontosítanak.

A projektek értékelésének fő szempontjai az üvegházhatáshatásúgáz-kibocsátás csökkentésére irányuló potenciál, az innovációs szint, a kiforrottság, a megismételhetőség és a költséghatékonyság. Az Innovációs Alap a projekt releváns költségeinek legfeljebb 60 százalékát fedezi. A felhívásra az EGT területén megvalósuló projektek adhatnak be pályázatot.

Az EU ETS irányelv közelmúltbeli felülvizsgálata nyomán az Innovációs Alap pályázati felhívásai az energiaigényes iparágak (többek között a légi közlekedés), a megújuló energiaforrások, illetve az energiatárolás technológiái mellett immár a tengeri, a közúti közlekedési és az építőipari ágazat számára is nyitva állnak. Azok az ígéretes projektek, amelyek nem kellően kiforrottak a támogatáshoz, illetve költségvetési korlátok miatt nem nyertek el támogatást, részesülhetnek az Európai Beruházási Bank projektfejlesztési támogatásából.

A projektgazdák 2024. április 9-én (közép-európai idő szerint) 17:00 óráig nyújthatják be pályázatukat az uniós finanszírozási és pályázati portálon keresztül. A pályázóknak erősen ajánljuk a részvételt az IF23 pályázati felhívás Információs Napján, amelyre 2023. december 7-én kerül sor online formában. Ennek során megismerkedhetnek az újdonságokkal és a pályázati folyamattal, valamint feltehetik kérdéseiket az Innovációs Alap pályázati felhívásait végrehajtó szerv, az Európai Éghajlat-politikai, Környezetvédelmi és Infrastrukturális Végrehajtó Ügynökség (CINEA) munkatársainak. Az Innovációs Alap nemzeti kapcsolattartó pontjai a legtöbb tagállamban ugyancsak szerveznek információs napokat.

A pályázókat 2024 negyedik negyedévében értesítik az értékelés eredményéről. A sikeres pályázók 2025 első negyedévében írhatják alá a támogatási megállapodásokat.

vissza