VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Lépéseket sürget az ÉVOSZ a lakhatási krízis „magyaros változatának” enyhítésére

2024.03.12.

Lépéseket sürget az ÉVOSZ a lakhatási krízis „magyaros változatának” enyhítésére

A lakásvagyon műszaki állagának javítása érdekében az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) otthonfelújítási támogatási program indítását javasolja és azt, hogy a Magyar Nemzeti Bank indítsa újra a Zöld Otthonteremtési Programját, amelyet felújításokra is igénybe lehessen venni.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint Magyarországon is jelentkezik az Európában tapasztalható „lakhatási krízis”. Ennek magyaros változata a lakásvagyon műszaki állagának gyors romlása, öregedése, ahol a tulajdonos nem költ megfelelően a lakásfelújításra, a lakhatás minőségére. A lakosság lakáscélú megtakarítása nem elegendő a feladatok finanszírozásához, mindenképp hitelekre van szükség. Magas kamatok mellett a lakosság azonban nem vesz fel lakáscélú hitelt, kivárás tapasztalható, az országban elsődlegesen a forráshiány szab korlátot a lakásgazdálkodásnak. Ezért az ÉVOSZ mindenek előtt az otthonfelújítási támogatási program elindítását javasolja.

A tavaszi indítás lehetőséget ad arra, hogy az idei fűtési szezonra már elkészüljenek az energiamegtakarítást célzó munkálatok – vélik az ÉVOSZ szakértői, akik azt is javasolják, hogy az MNB indítsa újra a Zöld Otthonteremtési Programját és azt lehessen felújításra is igénybe venni. Ezen felül az ÉVOSZ szorgalmazza, hogy a rendezett költségvetési kapcsolatokkal működő vállalkozásoknál a munkaadó adó- és járulékmentesen adhasson új építésű lakásnál egy munkavállalójának egy alkalommal maximum 10 millió forint, míg felújításnál 5 millió forint munkáltatói hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást.

A családi otthonteremtési támogatási programok, tágabb értelemben a lakásépítés lendületben tartását az szolgálná mind a keresleti, mind a kivitelezői kapacitás szempontjából, ha a támogatási és kedvezményes áfa előírások feltételrendszere hosszabb távon stabilan kiszámítható lenne. Ezért az ÉVOSZ határidő megkötése nélkül javasolja alkalmazni az 5 százalék áfa rendszerét az újépítésű lakóingatlanoknál.

A szakszövetség emlékeztetett: a lakosság közvetlen megrendelésére készülő lakásépítéseknél és lakóingatlan-felújításoknál tapasztalható a legmagasabb szintű fekete foglalkoztatás, amit elsődlegesen az írásos szerződések nélküli munkavégzés nagy száma tesz lehetővé. Ez a jelenség rontja a tisztességes vállalkozók versenyhelyzetét, valamint nagy kockázatot hordoz magában a megrendelő és kivitelező számára egyaránt. Az ÉVOSZ számításaik szerint tavaly mintegy 260 milliárd forint értékű lehetett az a lakásfelújítási munka, amit szóbeli megállapodás mentén kiviteleztek. Ennek a kivitelezői szolgáltatásnak az áfatartalma körülbelül 70 milliárd forint, amitől az állami költségvetés elesik. (MTI)

vissza