VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Jogszerű drónos növényvédelem: újabb akadályok hárultak el

2023.06.26.

Jogszerű drónos növényvédelem: újabb akadályok hárultak el

A Nébih közzétette honlapján a növényvédelmi drónpilóták jegyzékét, így már hiánytalanul teljesíthetőek a jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek.

Hazánkban kizárólag forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező permetező drónokat lehet értékesíteni, megvásárolni és üzemeltetni. Ahhoz, hogy ezek a feltételek teljesüljenek, a permetező drónokat a gyártónak, vagy a forgalmazónak be kell jelentenie típusminősítési eljárásra a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemhez (MATE). A termelők jelenleg 17 engedélyes típus közül választhatnak. A forgalomba hozatali engedéllyel rendelkező permetező dróntípusok nyilvántartása folyamatosan és naprakészen megtekinthető a MATE Egyetemi Laborközpont honlapján („Forgalomba Hozatalra Engedélyezett Növényvédelmi Gépek Jegyzéke”).

A megvásárolt permetező drónt regisztrálni szükséges a Légiközlekedési Hatóság elektronikus felületén. Emellett a drónnal végezni kívánt műveletekre felelősségbiztosítást is kell kötni, hasonlóan a közúti közlekedésben résztvevő járművekhez. 

A jogszerű drónos növényvédelemhez kapcsolódó személyi feltételek immár teljes körűen teljesíthetők. A Nébih közzétette honlapján a növényvédelmi drónpilóták nyilvántartását, amely folyamatosan bővül. A nyilvántartásba kerüléshez szükséges drónpilóta igazolvány és növényvédelmi drónpilóta szakképesítés megszerzésének rendszerét is kialakította már a hivatal, ez szintén hatékonyan működik. A drónpilóta igazolvány megszerzéséhez elengedhetetlen speciális képzés, valamint az elméleti és gyakorlati vizsga a Légiközlekedési Hatóság koordinálásával történik. A növényvédelmi drónpilóta szakképesítéshez pedig a Nébih által jóváhagyott képzőintézményekben – ezek nyilvántartása is naprakészen elérhető a hivatal honlapján – kell elvégezni az ún. alapképzést, majd akkreditált vizsgaközpontban sikeres vizsgát tenni.

Drónnal csak olyan növényvédő szer, illetve növényvédelmi hatású készítmény juttatható ki, ami rendelkezik kifejezetten erre vonatkozó engedéllyel. A légi vagy földi kijuttatásra meglévő engedély nem elegendő! Egyes szerek engedélyokiratának kiterjesztését az engedélytulajdonosok már kérelmezték a hatóságtól, melyek elbírálása folyamatban van. Hamarosan a drónos kijuttatásra engedélyezett szerek és készítmények is elérhetőek lesznek. 

Kapcsolódó jogszabályok: 

  • 44/2005. (V. 6.) FVM-GKM-KvVM együttes rendelet 
  • az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény
  • a növényvédelmi tevékenységről szóló 43/2010. (IV. 23.) FVM rendelet
vissza