VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Itt a jó hír: jön a kamatmentes hitel

2024.02.20.

Itt a jó hír: jön a kamatmentes hitel

A gazdasági növekedés helyreállításához elengedhetetlen a hitelezés felpörgetése, ám a magas kamatkörnyezetben ez egyelőre nem működhet. A kormány ezért az elmúlt időszakban több programmal is igyekezett segíteni a vállalkozások helyzetén. Most újabb lépés készül, a második negyedévtől 130 milliárd forintnyi kerettel kedvező hitelprogram nyílik meg a kis és közepes cégek előtt. Sőt, már az ezt követő intézkedés is előkészítés alatt áll.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, négy százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fejleszteni a vállalkozásokat, új beruházásokra, a hatékonyság és a termelékenység érdemi növelésére van szükség. Ennek elérését fogja támogatni a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program plusz (GINOP plusz) prioritása is, amelyen keresztül a kormány elsősorban olcsó és célzott hitelekkel összesen 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére. A Nemzetgazdasági Minisztérium jelezte: a cél az, hogy ezek a források mielőbb a gazdaságba kerüljenek.

A kormány a második negyedévtől kezdődően a hazai mikro-, kis- és középvállalkozásoknak (kkv) a 450 milliárd forintos keretből 130 milliárd forintnyi könnyen elérhető, kedvező hitelprogramot indít. 

A KKV technológia plusz hitelprogram célja a cégek olyan beruházásainak a támogatása, amelyek esetében a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást.

A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható. Az igényelhető összeg nagysága tízmillió és százmillió forint között lesz, amelyet a kormány nullaszázalékos kamat mellett biztosít. 

A kölcsön felhasználható a többi között gépek, informatikai eszközök vagy megújuló energiaforrást hasznosító, azaz a zöldenergiát támogató technológiák megvásárlására, valamint a projekttel összefüggő immateriális javak beszerzésére. Emellett igénybe vehetők képzési és tanácsadási szolgáltatások is. A minisztérium közölte azt is, hogy a program részletes termékleírását márciusban hirdetik ki, a hitelkérelmeket, pályázatokat várhatóan áprilistól lehet majd benyújtani az országszerte megtalálható MFB pontokon. A második negyedévben induló hitelprogramon túlmutatóan a vállalkozások fejlesztését a harmadik és negyedik negyedévében induló, további lehetőségek fogják segíteni.

Egyre több jel mutat arra, hogy sikeresen visszatérhet a növekedési pályára a magyar gazdaság.

Az elmúlt időszak is bizonyította, hogy szükség van a támogatással nyújtott konstrukciókra. Erről Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter is beszélt a minap. A tárcavezető emlékeztetett: a kormány 2023-ban célzott programokkal segítette a gazdasági szereplőket annak érdekében, hogy azok kedvező forrásokhoz jussanak. Ilyen volt a Széchenyi-kártya-program, a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogram és a Gyármentő program is. Ezek a kormányzati programok egyrészt hozzájárultak a hitelpiac befagyásának elkerüléséhez és a zöldátálláshoz, másrészt például a kamatstoppal, illetve a Szép-kártya kedvezményes keretének megemelésével jelentős lakossági keresletet generáltak. Az előbbi, azaz a gazdaság megvédését szolgáló kormányzati intézkedések összességében 2,3 százalékponttal javították a gazdaság teljesítményét. A miniszter szerint a kormány eredményes és hatékony intézkedései nélkül így a magyar gazdaság teljesítménye 2023-ban mintegy három százalékkal csökkent volna.

vissza