VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ipari árak: 50 százalék alá csökkent az emelkedés üteme márciusban

2023.05.03.

Ipari árak: 50 százalék alá csökkent az emelkedés üteme márciusban

A februári 56,4 százalék után 2023. márciusban 48,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet az ipari árak a belföldi értékesítésben – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az exportértékesítés árai 8,8 százalékkal nőttek, a termelői árak emelkedése így átlagosan 21,7 százalékos volt az év harmadik hónapjában. Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és a forint – egy év alatt történt – gyengülése is szerepet játszott – hangsúlyozza a KSH jelentése.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,9, az exportértékesítésiek 1,3 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,2 százalékkal mérséklődtek.

Éves összevetés

A belföldi értékesítés árai márciusban éves szinten átlagosan 48,2 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 21,2, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 113 százalékos volt a drágulás.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 61,7, a beruházási javakat gyártókban 12,1, a fogyasztási cikkeket gyártókban 30,8 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 8,8 százalékkal nőttek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,4 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 18,9 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.

vissza