VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Hamarosan megnyílik a 130 milliárdos pénzcsap a KKV-k számára

2024.02.20.

Hamarosan megnyílik a 130 milliárdos pénzcsap a KKV-k számára

Az idei második negyedévtől 130 milliárd forintnyi nullaszázalékos hitelt biztosít a KKV-k számára a kormány. A Ginop Plusz program első prioritása összesen 450 milliárdot biztosít vállalkozásfejlesztésre.

A vállalkozásfejlesztés keretében a kormány 2024 második negyedévétől 130 milliárd forintnyi nullaszázalékos hitelt biztosít a KKV-k számára a Ginop Plusz programon keretében. A program az első prioritásán keresztül a következő időszakban összesen 450 milliárd forintot biztosít a vállalkozások fejlesztésére. Ebből 130 milliárd forintnyi forrás már a második negyedévtől kezdődően elérhetővé válhat, amely nullaszázalékos célzott hitelekkel segíti a szektor versenyképességének megerősítését – írta hétfői közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium.

Az infláció sikeres visszaszorítását követően, 2024-ben a kormány fő célja, hogy helyreállítsa a gazdasági növekedést és dinamikus, 4 százalék körüli GDP-bővülést érjen el. Ennek érdekében tovább kell fejleszteni a vállalkozásokat, új beruházásokra, a hatékonyság és a termelékenység érdemi növelésére van szükség. A tervek szerint ennek elérését fogja támogatni a Ginop Plusz program első prioritása is, amelyen keresztül elsősorban olcsó és célzott hitelekkel összesen 450 milliárd forintot biztosítanak a vállalkozások fejlesztésére.

A Nemzetgazdasági Minisztérium célja, hogy ezek a források mielőbb a gazdaságba kerüljenek. Ezért az idei második negyedévtől kezdődően a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások számára ebből a keretből 130 milliárd forintnyi könnyen elérhető, kedvező hitelprogramot indít a kormány. A KKV Technológia Plusz hitelprogram célja a szektor olyan beruházásainak a támogatása, amelyek esetében a vállalkozások rövid- és középtávon bevételt termelő, megtérülő technológiákba fektetnek be, azonban a tőke- és hitelpiaci feltételek jelenleg akadályozzák a finanszírozást.

A hitel Budapest kivételével az ország egész területén felhasználható. Az igényelhető hitelösszeg nagysága tízmillió és százmillió forint között lesz, amelyet a kormány nullaszázalékos kamat mellett biztosít.

A hitel felhasználható új eszközök beszerzésére, így gépek, informatikai eszközök vagy megújuló energiaforrást hasznosító, azaz a zöldenergiát támogató technológiák megvásárlására, valamint a projekttel összefüggő immateriális javak beszerzésére. Emellett igénybe vehetők képzési és tanácsadási szolgáltatások is.

A KKV Technológia Plusz hitelprogram részletes termékleírása márciusban kerülhet kihirdetésre, a hitelkérelmeket, pályázatokat várhatóan áprilistól lehet majd benyújtani az országszerte megtalálható MFB-pontokon. A második negyedévben induló KKV Technológia Plusz hitelprogramon túlmutatóan a vállalkozások fejlesztését a harmadik és negyedik negyedévében induló, további hitelprogramok fogják segíteni. Ezek részleteiről a későbbiekben a Nemzetgazdasági Minisztérium fogja tájékoztatni a vállalkozásokat.

vissza