VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Gulyás Gergely: júliustól árplafon lesz az áramra egyes szektorokban

2023.06.20.

Gulyás Gergely: júliustól árplafon lesz az áramra egyes szektorokban

Árplafont vezet be a kormány az áramra három szektorban – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn Budapesten, a Kormányinfón. A SZÉP-kártyával és az extraprofitadóval kapcsolatban is született döntés.

Az árplafont július 1-jétől nettó 200 euró/megawattórában állapítják meg, és az a feldolgozóiparra, a szálláshely-szolgáltatásra, valamint a raktározásra, szállításra vonatkozik – mondta Gulyás Gergely. A miniszter indoklása szerint olyan szektorokról van szó, amelyek a gazdaság teljesítményére és az inflációra a legnagyobb hatással vannak, mivel ezek termelő vagy termeléshez kapcsolódó tevékenységek.

A kormány cserébe azt várja, hogy ezek a cégek növeljék a gyártási kapacitásukat és az év hátralévő részében ne emeljék az árakat; ezt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara fogja ellenőrizni. Az intézkedés több mint ötezer vállalkozást érint és 40 milliárd forintos költségvetési kiadása van.

Hidegélelemre is felhasználható lesz a SZÉP-kártya

A gazdaságvédelmi akciótervbe illeszkedő döntésként a kormány arról határozott, hogy lehetővé teszi a SZÉP-kártyák felhasználását hidegélelemre. Kiemelte: augusztus 1-jétől december 31-ig erre korlátlanul lesz lehetőség, és ezzel egyidejűleg azt is lehetővé teszik, hogy ebben az időszakban a munkáltatók a SZÉP-kártya keretét, amelynek maximális összege 450 ezer forint, további 200 ezer forinttal megemeljék a kedvezményes szabályoknak megfelelően.

2024-ben megfelezik a gyógyszergyártókra kivetett extraprofitadót

A gyógyszerforgalmazó cégek esetében a kormány arról döntött, hogy július 1-jétől az extraprofitadójuk felét leírhatják, ha azt beruházásra vagy kutatás-fejlesztésre fordítják.

A gyógyszergyártók esetén 2024-ben megfelezik az extraprofitadót, és ezt „még egyszer meg lehet felezni”, tehát ennek a fele is leírható, ha az érintett cégek a beruházásra, illetve a kutatás-fejlesztésre költik ezt az összeget – mondta Gulyás Gergely. (MTI)

vissza