VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ezt még kibírják a cégek: tényleg reális a 10 százalékos minimálbér-emelés

2023.09.14.

Ezt még kibírják a cégek: tényleg reális a 10 százalékos minimálbér-emelés

Nagy Márton mondott egy számot a minimálbér emelésének mértékéről, de mit szólnak ehhez a munkaadók?

Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az AI Summit konferencián úgy fogalmazott, hogy reálisnak látja a minimálbéreknél a 10 százalékos emelést a következő évtől.

Nagy Márton elárulta a béremelés mértékét és odaszúrt Matolcsy Györgynek

A gazdaságfejlesztési tárca vezetője fontos számokat mondott ki.

A miniszter kijelentése kapcsán megkerestük Perlusz Lászlót, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárát, aki lapunknak kommentálta a miniszter bejelentését.

A főtitkár elmondta, hogy a miniszter által említett szint megegyezik azzal, amit a munkaadói oldal előzetesen becsült, reálisnak tűnik, így örülnek a miniszter kijelentésének, a kormányzati becslést egyébként is szeptemberre ígérték.

Perlusz László szerint ez a tíz százalékos szint még nem jelent költségsokkot, a cégek nem lehetetlenülnek el, még úgysem, hogy a kkv-k körében recesszió várható. Hangsúlyozta, a béremelés szükséges a dolgozók megtartásához is, miután rendkívül feszes a munkaerőpiac, a cégek csak nehezen tudják pótolni a távozó dolgozókat. Hozzátette, a legalacsonyabb adható bér emelése miatt az egész bérstruktúrára feljebb tolódik, az eddigi minimálbér szint felett kereső dolgozók is fizetésük növekedésére számítanak majd ennek hatására.

A főtitkár elmondta, a kormány, a munkaadók és a munkáltatók még nem ültek össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma keretében, az egyeztetések megkezdése szeptember végére, október elejére várható, az éves szinten várható nagyjából 17-18 százalékos inflációt szem előtt tartva kell majd dönteni a bérekről, és arról, hogy a bérkompenzáció valamilyen formában megtörténjen még a következő három hónapban.

Könnyítések

A VOSZ főtitkára végül elmondta, az egyeztetéseken javasolni fogják azt is a kormány felé, hogy vezessenek be célzott adókönnyítést, vagy nyújtsanak egyszeri támogatást a legalacsonyabb béreseknek – ugyanakkor hangsúlyozta, az intézkedést kifejezetten a minimálbért keresőkhöz kötnék.

vissza