VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Ennyivel kereshetünk többet jövőre

2023.12.04.

Ennyivel kereshetünk többet jövőre

Magas volt az infláció idén, úgyhogy hatalmas fizetésemelésekre volna szükség, hogy ezt kompenzálni lehessen. Ennyiben senki nem reménykedik, de már vannak jóslatok. Persze ettől még az számít a leginkább, hogy a mi munkaadónk mit gondol a dologról. Ha pedig vállalkozó valaki, az megint csak más helyzet.

A nagyobb cégeknél már elindultak a bértárgyalások a jövő évi béremelésekről, van ahol meg is állapodtak, de túl magas emelésekre az idei 18 százalékos infláció ellenére sem lehet számítani – derült ki a portfolio.hu összeállításából.

Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összességében 6 és 10 százalék közötti átlagos bérnövekedésre számít. „Ha a gazdasági folyamatok jól alakulnak, amely az ezeket nagyban befolyásoló nemzetközi környezettől is függ, akkor a béremelkedés 10 százalékhoz közeli, vagy akár ezt meghaladó is lehet – fogalmazta meg a bértárgyalásokkal kapcsolatos várakozásait a szervezet főtitkára, Perlusz László.

Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke szerint valahol 8-9 százalék körül lesz az átlagbér-emelkedés. „Ez elmarad a minimálbér-emelés szintjétől (15 százalékkal nő decembertől, a szerk.), de ez is volt a cél. Azért állapodtunk meg a jelenlegi gazdasági helyzetnek nem megfelelő minimálbérekről, hogy a legalacsonyabb keresetűeket felzárkóztassuk, mert szétnyílt a bérolló” – magyarázta Rolek Ferenc a gazdasági portálnak.

Az elemzők optimistábbak, mint a munkáltatói oldal képviselői, ők átlagosan 10 százalék körüli keresetnövekedéssel kalkulálnak.

vissza