VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Energiahatékonysági beruházások: még nem késő élni az adókedvezménnyel

2024.02.26.

Energiahatékonysági beruházások: még nem késő élni az adókedvezménnyel

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult, a folyamatban lévő beruházások esetében azonban még nem késő élni a lehetőséggel – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő társasági adókedvezmény már 2017 óta elérhető a hazai vállalkozások számára. A jogszabályt többször módosították, legutóbb (jelentős mértékben) 2023 végén – emlékeztetett Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere. Technikai módosításként bekerült a jogszabályba az „alternatív beruházás, felújítás” fogalma, amely azt szolgálja, hogy az adózó a kedvezmény számításakor csak azt a többletköltséget tudja figyelembe venni, amely egy alternatív beruházáshoz képest saját energiahatékonysági projektje során felmerül. Ha tehát egy alternatív beruházás többe kerülne, mint a nagyobb energiahatékonyságot célzó projekt, akkor a cég nem tudja az adókedvezményt érvényesíteni. Kizárólag energiahatékonysági célt szolgáló beruházásnál ugyanakkor a teljes költség elszámolható. Persze itt nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan beruházás (talán a szigetelést nem számítva), amely nem szolgál más célokat – jegyezte meg Bagdi Lajos. A 2023 végi változások az ingatlanokkal összefüggő energiahatékonysági beruházásokra is új rendelkezéseket vezettek be, ami a szakértő szerint tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű szabályozást.

Aki korábban élt az adókedvezménnyel, az új beruházásai kapcsán annak is egy teljesen új szabályrendszert kell követnie, és valószínű, hogy a végső adókedvezmény is kevesebb lesz a korábban kalkuláltnál. Ugyanakkor a szabály olyan helyzetekre is kiterjed, amilyeneket korábban nem kezelt, ami olyan vállalkozásokat is „megmozgathat”, amelyek korábban éppen a bizonytalanság miatt nem vették igénybe a kedvezményt – mondta Bagdi Lajos, hozzátéve: az adókedvezmény akár a folyamatban lévő beruházásokra is igénybe vehető

vissza