VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Dr. Kalmár Péter: Van ellenszer a fluktuációra

2023.10.18.

Dr. Kalmár Péter: Van ellenszer a fluktuációra

A csapatépítésnek óriási hatása van a fluktuáció csökkentésére és a cég iránti hűség növelésére – mondja dr. Kalmár Péter, az [eureka] Consulting & Games társalapítója.

A munkavállalók állásváltoztatása világszerte óriási kihívást jelent a vállalatoknak. A Gallup felmérése szerint a nem eléggé elkötelezett és elégedetlen munkavállalók miatt a globális gazdaság súlyos veszteségekkel számol. Ez az összeg meghaladja Németország és az Egyesült Királyság éves GDP-jét, vagy akár a globális GDP 11 százalékát. De miért érdekeljen ez bárkit, amikor a saját munkahelyének hozzáadott értéke szinte láthatatlan a globális összképben?

 „Azért, mert a számok mögött trendek és statisztikák vannak. Tanulhatunk belőlük: mit érdemes ugyanúgy és mit másképp csinálnunk” – mondja az [eureka] Consulting & Games társalapítója, dr. Kalmár Péter.

A bizalom, mint elsődleges cél

Gyakran mondják, hogy „a csapatépítés csak akkor fontos, ha már kiforrott csapatunk van”. De miért kellene megvárni, amíg a csapat önmagától összeáll, amikor a szervezeti kultúra hiánya miatt az emberek folyamatosan távoznak? Világosan látni, hogy a munkavállalók preferenciái megváltoztak az elmúlt évtizedekben. A munkahelyválasztásnál már nem csak a bér és juttatások a döntő tényezők, hanem a munkakörnyezet és a munkahelyi kultúra is.

Az alapvető munkahelyi kultúra hiánya vagy zavara az, amiért a munkavállalók otthagyják a céget. A bizalom hiánya a vezetőkben, munkatársakban és a szervezet iránt vezethet a fluktuációhoz. A bizalom az, ami csapattá kovácsol egy közösséget.

A Gallup 2023-as Globális Munkahelyi Helyzetelemzésében a munkavállalóknak feltette a kérdést: „Mit változtatnál meg a munkahelyeden, hogy jobbá tegyed?” A válaszokban a magasabb juttatások és több jólléti intézkedés csak második helyen szerepelt, a munkakörnyezet és munkahelyi kultúra fejlesztése volt az elsődleges.

Az első 6 hónapban felmondók nem a fizetés, hanem a bizalom hiánya miatt lépnek tovább. A bizalom a közösség összetartó ereje. A munkahelyi kultúra és környezet az, ami meghatározza, hogy a munkavállalók mennyire érzik magukat egy csapatnak, és mennyire hűségesek a cégükhöz.

Milyen tanulságok vonhatóak le mindebből egy változó munkakörnyezetben?

1. Teret kell biztosítani az alulról szerveződő törekvéseknek!

A munkahelyi kultúra organikus fejlődését támogatva a csapatok maguk találhatják meg az identitásukat és az elköteleződésük kulcsfontosságú elemét. Ez növeli a cég iránti hűséget.

2. Valódi csapatot kell építeni!

A csapatépítés legyen folyamatosan jelen a mindennapokban, és ne csak egy egyszeri esemény legyen. A munkahelyi kultúra és csapatmunka ösztönzése legyen a mindennapi gyakorlat része.

A csapatépítésnek óriási hatása van a fluktuáció csökkentésére és a cég iránti hűség növelésére. A befektetés a szervezeti kultúra fejlesztésébe hosszú távon megtérül, és már rövid távon is pozitív hatással van a munkahelyi légkörre és a munkavállalók hűségére.

 

vissza