VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: a szerződött állomány elérte a 750 milliárdot

2023.08.29.

Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram: a szerződött állomány elérte a 750 milliárdot

A szerződött ügyfelek 68 százaléka kkv-szektorból került ki, ők a szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel.

A 2023. február 1-jén indult Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram keretein belül beruházási-, forgóeszköz- és zöldhitel igényelhető. A forrás kedvező, a futamidő végéig fix kamat mellett érhető el, forint hitel esetén jellemzően legfeljebb 6 százalékos, euró hitel esetében pedig legfeljebb 3,5 százalékos szinten – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében. (A hitelkeretet eredetileg 700 milliárd forint volt, ezt a kormány a fokozott érdeklődésre tekintettel 1000 milliárd forintra emelte.)

A Hitelprogramba eddig 2221 darab hitelkérelem érkezett be az EXIM Magyarországhoz közvetlenül és partnerein keresztül. A szerződött hitelállomány kevesebb mint 3 hónap leforgása alatt meghaladta az 500 milliárd forintot, augusztus végére pedig elérte a 750 milliárd forintot.

A szerződött hitelek állománya a jóváhagyott hitelkérelmek 86,3 százalékát teszi ki, ez 750,4 milliárd forintot jelent. A szerződött forgóeszközhitelek átlagos futamideje 30 hónap, a beruházási hiteleké – ingatlanhitelekkel együtt – 84,3 hónap. A szerződött ügyletek 70 százaléka, azaz 523 milliárd forint került folyósításra.

A szerződött ügyfelek 68 százaléka kkv-szektorból került ki, ők a szerződött hitelállomány alapján a források 43 százalékát használhatják fel. A Hitelprogramon keresztül számos ágazat vállalatai jutottak kedvezményesen forráshoz: a szerződött ügyletek 39 százaléka a feldolgozóiparhoz, 30 százaléka a kereskedelem és a gépjárműjavítás területéhez köthető, a források 7 százalék irányul a mezőgazdasághoz, a szállításhoz, illetve az építőiparhoz is.

A szerződött hitelállomány alapján az igények 38 százaléka Közép-Magyarországról (ezen belül Budapestről) érkezett, majd ezt követte az észak-alföldi régió 15 százalékkal, illetve a közép-dunántúli régió 12 százalékkal. Dél-Alföldről az összes finanszírozási igény 11 százalékát, Nyugat-Dunántúlról 10 százalékát, Dél-Dunántúlról és Észak-Magyarországról pedig 7-7 százalékát fogadták be a pénzintézetek.

A hazai bankrendszer által nyújtott új hitelszerződések közel felét, 47,6 százalékát márciustól júniusig a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram konstrukciói adták. Ez az arány a forintban denominált új hitelszerződések esetében még ennél is magasabb, 56,6 százalék.

vissza