VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Aláírták a megállapodást a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről

2023.11.21.

Aláírták a megállapodást a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről

A Versenyszféra és a kormány Állandó Konzultációs Fórumának tagjai (a Magyar Szakszervezeti Szövetség kivételével), valamint a kormány a múlt heti megállapodásnak megfelelően november 20-án hivatalosan is aláírták a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről, valamint a bérnövelési ajánlásról szóló megállapodást.

A munkaadók és munkavállalók megegyezésének köszönhetően december 1. napjától a minimálbér havi bruttó összege 266 800 forintra, a garantált bérminimum havi bruttó összege 326 000 forintra emelkedik.

A minimálbér és a garantált bérminimum két számjegyű emelése szociális indíttatású, célja, hogy folytatódjon a legalacsonyabb keresetűek bérének felzárkózása – hangsúlyozza a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetsége, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége, valamint a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által aláírt megállapodás.

A dokumentum ajánlásként fogalmazza meg, hogy a vállalkozások az általános béremelés során – figyelembe véve a 2024-re prognosztizált inflációt – törekedjenek a bérek reálértékének növelésére. A megállapodás azt is rögzíti, hogy a felek tárgyalást kezdenek a minimális bérek rendszere megújításának olyan koncepciójáról, amellyel a kötelező legkisebb bérek hosszútávon megőrizhetik vásárlóerejüket, valamint azt is, hogy a felek elkötelezettek a kollektív szerződéskötés ösztönzésében – olvasható a Gazdaságfejlesztési Minisztérium közleményében.

Az aláírt dokumentum itt tekinthető meg.

vissza