VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak március 31-ig kell adatokat egyeztetniük

2024.03.13.

A szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak március 31-ig kell adatokat egyeztetniük

Adategyeztetési kötelezettséget ír elő a szarvasmarha-, a juh- és a kecskefélék tartóinak az agrárminiszter legújabb rendelete. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ENAR adategyeztetési programjának első határideje 2024. március 31. Az adatok naprakész tartása az állatalapú támogatási kérelmet benyújtók számára kiemelten fontos.

Az adategyeztetési program célja, hogy az ENAR (Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszer) és a TIR (Tenyészet Információs Rendszer) pontos adatokat tartalmazzon. A naprakész adatbázis ugyanis a gazdálkodók tevékenységét és az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság munkáját egyaránt jelentős mértékben megkönnyíti.

Különösen fontosak a pontos adatok azoknál az állattartóknál, akik a Magyar Államkincstárnál 2024-ben állatalapú támogatási kérelmet nyújtanak be szarvasmarha-, juh- és kecsketartásuk alapján. A Kincstár kérelmező felületét ugyanis – a tavalyi évhez hasonlóan – az ENAR rendszerben nyilvántartott adatok alapján töltik fel.

Az adategyeztetés folyamatát a Nébih úgy állította össze, hogy az – a jelentős állattartói haszon mellett – a lehető legkisebb adminisztrációs terhet jelentse. A következő napokban a hivatal minden szarvasmarha-, juh- és kecsketartóknak megküldi az ENAR-ban aktuálisan nyilvántartott állategyedei listáját, elsősorban elektronikusan, indokolt esetben postai úton. A tartó feladata, hogy összevesse a rendszerben szereplő adatokat a tenyészetében tényleges megtalálható állatok azonosítóival. A hivatal felé kizárólag az eltéréseket kell jelezni, akinek nincsenek elmaradt bejelentései, annak nincs további teendője.

Az adategyeztetés lépéseiről részletes információk, valamint gyakori kérdések gyűjteménye és a folyamatot segítő elérhetőségek olvashatóak a https://portal.nebih.gov.hu/-/juh-szarvasmarha-es-kecske-enar-adategyeztetes-2024-marcius oldalon elérhető felhívásban.

vissza