VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

A magyar cégek már készülnek az Európai Unió soros elnökségére

2023.10.05.

A magyar cégek már készülnek az Európai Unió soros elnökségére

Magyarország 2024. július 1. és december 31. között tölti be az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, ez a hazai vállalatok számára is kedvező esélyeket helyez kilátásba.

A tech iparág kiemelkedő szereplői a magyar EU-elnökségre felkészítő eseménysorozat első rendezvényén vethettek részt, amelyet az EuroAtlantic Zrt. a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal és a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft.-vel közösen szervezett.

Az eseménysorozat célja a hazai üzleti szereplők felkészítése a magyar elnökség időszakára, valamint az uniós szintű tartós magyar üzleti jelenlét intézményesítése az elnökség utáni időszakban. A workshopok során a résztvevő cégek korábbi elnökségben részt vevő, EU-s ügyekben jártas tisztségviselők és szakértők segítségével áttekinthetik a magyar kormányzat szerepét, az EU döntéshozatali folyamatait, valamint a korábbi soros elnökség tapasztalatait. Emellett rávilágítanak azokra a lehetőségekre, ahol a magyar vállalatok profitálhatnak a kiemelt tagállami szerepkörből.

Az eseményen Fábián Gergely, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkára elmondta: „Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége a gazdasági élet szereplőinek is lehetőség, amelyhez olyan aktív vállalati szféra kell, amely együttműködik a politikával.”

Gelényi Csaba, az EuroAtlantic Zrt. senior tanácsadója, Magyarország korábbi nagykövete felhívta a figyelmet: „A nemzetközi kapcsolatok építése, az ernyőszervezetekhez történő csatlakozás a magyar vállalatok versenyképesség növelő tényezőjeként aposztrofálhatók. A rendezvénysorozat célja, hogy a vállalatoknak gyakorlatban hasznosítható tudást adjon.”

Dr. Vajda Viktor, a Neumann János Nonprofit Közhasznú Kft. ügyvezető-helyettese emlékeztetett, hogy az Európai Unió társjogalkotó intézményének elnöki pozíciójának betöltése már a 2011. évi féléves időszakban is fajsúlyos eredményeket hozott. Az európai szintű ügyek Magyarország általi jövő évi koordinációja további lehetőségeket hordoz magában.

Kovács Tamás Iván, Magyarország brüsszeli nagykövete előadásában hangsúlyozta, hogy a tagállami, valamint hazai vállalatok érdekeinek megjelenítése kiemelt jelentőségű. A hazai vállalatok beruházásösztönzésének és exporttevékenységének előmozdítása a nagykövetség(ek) egyik célkitűzése.

Bodnár Vivien, a 4iG elnöki kabinet közkapcsolatokért és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezetője aláhúzta, hogy a magyar elnökség olyan lehetőség a vállalati szféra szereplőinek, amelyre 13 és fél évente kerül sor. „A magyar érdekek artikulálásában egy csapat vagyunk, amely mellett mindannyian a saját vállalataink diplomatái is vagyunk”.

Wimmer István, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének főtitkára hangsúlyozta, hogy a vállalatok brüsszeli jelenléte, a szereplők nemzetközi érdekképviseleti szervezetekhez történő csatlakozása a versenyképesség növelő tényezőként jelenhet meg.

vissza