VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

8 % alá lassult szeptemberben az éves drágulás üteme a belföldi értékesítésben

2023.11.02.

8 % alá lassult szeptemberben az éves drágulás üteme a belföldi értékesítésben

Az augusztusi 8,6 százalék után 2023. augusztusban az ipari termelői árak a belföldi értékesítésben átlagosan 7,8 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Az exportértékesítés árai ugyanakkor 7,5 százalékkal csökkentek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő energiaiparban a belföldi értékesítési árak meghaladták az egy évvel korábbi szintet, miközben az exportértékesítési árak már jelentősen elmaradtak attól – magyarázzák a KSH szakértői.

A belföldi értékesítésen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 2,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) – részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében – 15,4 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 4,8 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 7,3, a beruházási javakat gyártókban 4,8, a fogyasztási cikkeket gyártókban 8,0 százalékkal nőttek az árak.

Az ipari exportértékesítésben a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 1,2, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 58,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.

vissza