VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

165 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdák

2023.06.15.

165 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdák

Csaknem 165 ezer egységes kérelmet nyújtottak be a gazdálkodók az új uniós szabályok alapján meghirdetett 52 agrártámogatási jogcímre, mintegy 5 millió hektár terület után igényelve támogatást – közölte Nagy István agrárminiszter.

A megváltozott európai szabályozás jelentős változásokat hozott a támogatások igénylési feltételeiben – emlékeztetett Nagy István. Az új előírásoknak történő megfelelés a gazdálkodók részéről alkalmazkodást és adminisztrációs feladatokat jelentett.

Az érintettek idén tavasszal nyújthatták be első alkalommal az új rendszerben, az új szabályok alapján meghirdetett támogatási jogcímekre vonatkozó igényeiket. Csaknem 165 ezer gazdálkodó adott be egységes kérelmet a Magyar Államkincstárhoz, ez a szám 1,5 százalékkal több, mint 2022-ben volt.

A miniszter hozzáfűzte, minden hektár után jár alaptámogatás, az újraelosztó támogatással pedig a kis és családi gazdaságok jelentősen megemelt forrásban részesülnek.

A 2023-as év legnagyobb újdonsága az Agro-Ökológiai Program (AÖP), amelynek lényege, hogy a korábbi termelési gyakorlatoknál jobban össze lehessen hangolni a természetvédelmet, a jövedelmező és egyben tudatos mezőgazdasági termelést. A program megvalósításához beérkezett kérelmezési adatok messze felülmúlták a várakozásokat. Összesen 62 ezer termelő, több mint 4 millió hektárnyi terület vonatkozásában jelezte támogatási igényét.

Szántóföldön a növénytermesztés diverzifikációja, a mikrobiológiai készítmények alkalmazása, a talaj- és növénykondícionáló szerek, illetve a nitrogénmegkötő készítmények alkalmazása tekintetében érkezett a legtöbb beadvány. A gyepek esetében a legnagyobb kérelmezett területtel rendelkező gyakorlat a pásztoroló, illetve szakaszos legeltetés, az extenzív gyepek legalább évi egyszeri kaszálása és a gyepek megőrzése volt. Az ültetvényeknél a talajtakarás, a mikrobiológiai készítmények alkalmazása és a méhekre veszélyes szerek használatának tilalma volt a legnépszerűbb lehetőség - sorolta a tárcavezető.

A miniszter kitért arra is, hogy a másik teljesen új jogcím, a kisebb gazdaságokat előnyösebb helyzetbe hozó újraelosztó támogatás esetében sem volt fennakadás. Az első 10 hektár után járó magasabb összegű támogatásra csaknem 155 ezer ügyfél szerzett jogosultságot, mintegy 980 ezer hektáron, míg a 11 és 150 hektár közötti terület után járó kiegészítő támogatásban mintegy 58 ezer gazdálkodó több mint 2,46 millió hektáron részesülhet.

Nagy István kiemelte, a generációváltás jelentős kihívás az ágazatban. Ezért örömteli, hogy az előző időszakhoz képest szigorúbbá váló uniós feltételek mellett is csaknem azonos számban 6,9 ezer fiatal termelő és jelentősen nagyobb területen, mintegy 229 ezer hektárra igényelt támogatást, ami jelentősen meghaladja a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben szereplő értéket.

vissza