VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Zöld jelzést kapott a szlovákiai új Volvo-gyár állami támogatása

2024.04.10.

Zöld jelzést kapott a szlovákiai új Volvo-gyár állami támogatása

A Szlovákia által a Volvo Carsnak nyújtott 267 millió eurós támogatás összhangban van az uniós szabályokkal – állapította meg az Európai Bizottság.

A támogatás egy új, elektromos személygépkocsikat gyártó üzem létrehozását segíti a Kassa közelében fekvő Valalikyban. Az intézkedés hozzájárul a munkahelyteremtéssel, a regionális fejlesztéssel és az európai zöld megállapodással kapcsolatos uniós stratégiai célkitűzések megvalósításához – olvasható a Bizottság közleményében.

Az üzem a Volvo Cars harmadik gyártóüzeme lesz Európában. A kínai Geely-csoport tulajdonában lévő Volvo Cars 1,2 milliárd eurót fektet be a projektbe. Az üzem kezdeti kapacitása a tervek szerint körülbelül évi 250 000 elektromos jármű. A projekt legalább 3300 közvetlen munkahelyet, valamint további közvetett munkahelyeket teremt. A gyártás az ígéretek szerint kezdettől fogva klímasemleges lesz.

A Bizottság megállapította, hogy a beruházás hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a gazdasági fejlődéshez és egy hátrányos helyzetű térség versenyképességéhez, és hogy a támogatásnak ösztönző hatása van, mivel az állami támogatás nélkül a kedvezményezett a projektet az Európai Gazdasági Térségen kívüli alternatív helyszínen valósítaná meg. Az új gyárnak ugyanakkor a Bizottság szerint az EU-n belüli versenyre és kereskedelemre csak korlátozott hatása lesz.

Felkészül a BYD

A BYD szegedi beruházásáról még nem született döntés Brüsszelben. 2023 végén jelentették be, hogy a kínai vállalat első európai elektromos járműgyártó üzemét hozza létre Magyarországon mintegy 300 hektáros területen. A beruházáshoz a magyar kormány pénzügyi támogatást nyújt, amelynek mértékét csak az Európai Bizottság jóváhagyását követően fogják nyilvánosságra hozni.

vissza