VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

VOSZ Barométer: tovább romlott a kkv-k üzleti hangulata 2023 utolsó negyedévében

2024.01.24.

VOSZ Barométer: tovább romlott a kkv-k üzleti hangulata 2023 utolsó negyedévében

Tovább romlott az üzleti hangulat a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) megbízásából készült 2023. negyedik negyedéves kutatás adatai szerint. Az elemzést az Egyensúly Intézet végezte, amely egy éve kezdte el mérni a VOSZ tagvállalkozásainak üzleti hangulatát.

A tavalyi negyedik negyedéves adatok szerint a VOSZ Barométer Index 50 százalékra csökkent az első negyedévi 61 százalékról. A VOSZ tagvállalkozásai számára kiemelt problémát és nehézséget jelentett a csökkenő vásárlóerő, az infláció, valamint a korrupció és a fizetési morál romlása – hangzott el a friss kutatást bemutató sajtóbeszélgetésen.

Miközben tavaly év közben még a drasztikus pénzromlás és a munkaerő, a munkabérek okoztak megoldandó feladatokat, 2024-ben már az általános gazdasági kockázatokat látják nehezítő tényezőnek a vállalkozások üzleti céljaik elérésében” – mondta az Egyensúly Intézet társalapítója és üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója. Kozák Ákos hozzátette, hogy 2023 utolsó negyedévére a korábbi pesszimizmus után már kicsit kedvezőbb volt a hangulat, a vállalkozások kétharmada szerint ugyanakkor a magyar gazdaság állapota „veszélyes” vagy „nagyon veszélyes”, kockázatokat rejt magában.

Az üzleti hangulat alindex 2023-ban negyedéves bontásban így alakult: 62 százalék, 59 százalék, 59 százalék, 57 százalék.

beruházások alindex év eleji 49 százalékról 28 százalékra csökkenését elsősorban azzal magyarázták, hogy az utolsó negyedévben már nem terveztek újabb fejlesztéseket a vállalkozások.

pénzügyi helyzet alindex éves szinten10 százalékos csökkenést mutat (74 százalékról 64 százalékra). A válaszadó cégek 93 százalékának nincs adótartozása, 81 százalék pedig nem számolt be fizetési problémáról. Ugyanakkor 10 százalék azoknak az aránya, amelyek semmilyen tartalékkal nem rendelkeztek, ezek jellemzően a mikro- vagy önfoglalkoztató kisvállalkozások.

A negyedévente ismétlődő kutatásba ezúttal az ESG-vel és fenntarthatósággal kapcsolatos kérdések kerültek. Mint Perlusz László, a VOSZ főtitkára közölte: a szövetségnél fontosnak tartják a tagvállalkozások ESG-re történő felkészítését. Ma még inkább a multi- és nagyvállalkozások foglalkoznak ezzel a fontos kérdéssel, mondta a főtitkár, hangsúlyozva: a kkv-knak is meg kell érteniük, hogy az ESG-szempontok vállalati működésbe történő alkalmazásával sokkal eredményesebben tudnak belépni a beszállítói piacokra. Ezért a VOSZ 2024-ben kiemelten foglalkozik majd a területtel, és ezzel kapcsolatos szolgáltatást is nyújt tagvállalkozásai számára.

VOSZ

vissza