VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Véglegessé vált a rövid távú bérbeadást szabályozó uniós rendelet

2024.03.19.

Véglegessé vált a rövid távú bérbeadást szabályozó uniós rendelet

Az Európai Tanács rendeletet fogadott el a rövid távú szálláshely-szolgáltatásokkal kapcsolatos adatgyűjtésről és -megosztásról, ezzel lezárult az uniós döntéshozatali folyamat.

A rövid távú bérbeadást szabályozó rendelet hozzájárul ahhoz, hogy nagyobb legyen az átláthatóság a rövid távú bérbeadás területén, és támogatja a fenntartható turizmus előmozdítására irányuló hatósági törekvéseket – olvasható a Tanács közleményében.

Az új szabályok értelmében harmonizált nyilvántartásba vételi előírások vonatkoznak majd a szállásadókra és rövid távra kiadott ingatlanjaikra. Többek között egyedi nyilvántartási számot kapnak, amelyet fel kell tüntetniük az ingatlanok bérbeadására szolgáló weboldalakon és online platformokon. A szállásadóknak alapvető információkat kell majd benyújtaniuk, hogy kiváltsák a nyilvántartási számot, amely nélkül nem nyújthatnak rövid távú szálláshely-szolgáltatást. Az online platformoknak rendszeresen információkat kell szolgáltatniuk a tagállamokban működtetett egységes digitális belépési pont részére a szállásadók által folytatott bérbeadási tevékenységről.

Azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke aláírja, a rendeletet ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A rendelet a kihirdetését követő huszadik napon fog hatályba lépni. Alkalmazását 24 hónappal a hatálybalépését követően kell megkezdeni.

A lakások, házak és szobák rövid időre történő bérlése a szállásbérlés mindennapos formája lett a turisták és utazók körében. Az online platformok fellendítették a keresletet ezek iránt a szolgáltatások iránt, amelyek jelenleg az EU összes turisztikai szálláshelyének közel egynegyedét biztosítják. A rendelet arra korlátozódik, hogy közös rendelkezések révén harmonizált és könnyen használható nyilvántartási rendszert hozzon létre, nem célja, hogy szabályozza a piacra jutást az említett tevékenységek esetében – hangsúlyozza a közlemény.

vissza