VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Vállalkozók napja

2023.10.29.

Vállalkozók napja

A magyar vállalkozók napjáról szóló határozati javaslat megvitatásával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.

Előterjesztő: a vállalkozások a gazdaság mozgatórugói

Fónagy János, a Fidesz képviselője expozéjában elmondta, Demján Sándor, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének örökös elnöke idén lenne 80 éves. A rendszerváltás gazdasági átalakulásának meghatározó mentora javasolta, hogy minden évben december első péntekje legyen a magyar vállalkozók napja - emlékeztetett. Közölte: a határozati javaslat célja, hogy az Országgyűlés ezt a napot nyilvánítsa a magyar vállalkozók napjává.

A magyar gazdaság mozgatórugói a magyar vállalkozások, amelyek alapjaiban határozzák meg és befolyásolják a gazdaság növekedését és versenyképességét - fogalmazott Fónagy János.

Elmondta: a hazai kis- és közepes vállalkozások foglalkoztatják a legtöbb munkavállalót, ezért a kormány kiemelten fontosnak tartja a kkv-szektor támogatását és fejlesztését.

Kitért arra: az elmúlt években több válsághelyzettel kellett szembenézni, ezek jelentős változást eredményeztek a gazdaság működésében és a kkv-szektorra is hatottak, azonban csak átmenetei visszaesést eredményeztek a működésükben, mert viszonylag gyorsan tudtak reagálni a vállalkozások a kedvezőtlen külső folyamatokra.

Hangsúlyozta: a foglalkoztatottság jelenleg is csúcson van, a munkanélküliség minimális. Az eredményekhez a kormány több intézkedéssel, programmal járult hozzá.

Kormány: minden eszközzel támogatják a vállalkozásokat

Lóga Máté, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkára felidézte: az évtizedet a magyar gazdaság dinamikus növekedéssel kezdte meg, ám a nemzetközi környezet negatív hatásai idővel begyűrűztek.

A magyar vállalkozások ellenállóképességét bizonyítja, hogy mindezek ellenére teljesítményük csak átmeneti mérséklődést szenvedett el, versenyképességüket meg tudták őrizni - értékelt.

Emlékeztetett arra, hogy a magyar kormány számos intézkedést tett a külső hatások miatt a vállalkozásokra nehezedő nyomás enyhítése érdekében.

Kiemelte: programot indítottak az energiaintenzív kkv-k védelmére, majd elstartolt a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram, amelynek 700 milliárdos keretösszegét később 1000 milliárd forintosra növelték.

Idén is elérhetők voltak a Széchenyi Kártya Program termékei: 2023-ban már több mint 1200 milliárd forint értékben kötöttek szerződést a vállalkozások.

A kamatstopot kiterjesztették a kkv-k változó kamatozású hiteleire, ezzel több mint 60 ezer vállalkozásnak biztosítva segítséget - idézte fel az államtitkár.

Összegzése szerint a programok révén a kormány mintegy 3000 milliárd forintos védőhálót húzott a magyar vállalatok köré.

Létrehozták továbbá a vali.hu vállalati információs portált, 2-3 hónapra rövidült a beruházásösztönző pályázatok értékelése, miközben többszörösére nőtt a fejlesztési forrásokkal elért vállalkozások száma - jegyezte meg.

A kormány eltökélt szándéka, hogy folytatódjon a gazdasági felzárkózás az EU átlagához, ennek érdekében ösztönözni kívánják a nagyobb termelékenységet, a digitális és zöld technológiai megoldásokat, valamint támogatják a magyar hátterű vállalatok felfelé mozgását a nemzetközi értékláncokban - közölte Lóga Máté.

(MTI)

vissza