VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Vállalkozók napja, pénzügy

2023.10.29.

Vállalkozók napja, pénzügy

A magyar vállalkozók napjáról szóló határozati javaslat megvitatásával, majd a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés csütörtöki ülésén.

Fidesz: fontos a kezdeményezés

Tasó László (Fidesz) a munka, az emberi szellem teljesítményének alaptörvényben is rögzített fontosságáról beszélt, a munkaalapú társadalom megteremtésének lényeges voltát, annak az ország fejlődésében és biztonságában játszott szerepét hangsúlyozta.

A képviselő a 2010 előtti széthullott gazdaságot és az azóta kiegyensúlyozott és következetes gazdaságpolitikával elért sikereket állította egymással szembe, majd azt hangsúlyozta, a kormány partnerséget, együttműködést ajánlott a vállalkozóknak, kialakította az erős magyar gazdaság felépítésének terepét.

Hangsúlyozta: az elmúlt 30 évben példa nélkül állóan sikeres foglalkoztatási fordulatot hajtott végre a kormányzat, a vállalkozók napjának megteremtésével pedig az utóbbi évtizedek legnagyobb hazai mecénása, Demján Sándor által elindított kezdeményezés juthatna révbe.

Jó szándékú támogatókra, adófizetőkre, mecénásokra, akiknek fontos a hazájuk, mindig szükség lesz - mondta Tasó László, frakciója támogatásáról biztosítva a javaslatot.

A Jobbik támogatja a javaslatot

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) támogatásáról biztosította a magyar vállalkozók napjának megteremtését, majd arról beszélt: "meglehetősen negatív és sötét üzeneteket" kaptak a magyar kisvállalkozások az utóbbi években, ezek csúcsa a kata "teljes körű beszántása" volt.

Hangsúlyozta: miközben a magyar gazdaság gerincét nem a "túltámogatott" multinacionális cégek, hanem a hazai kis- és középvállalkozások alkotják, amelyek nem is álmodhatnak hasonló szintű, "Európában példátlan" állami segítségről.

Ha már belenyúlunk a piacba, tegyük ezt a kicsik javára, tegyük ezt a hazai javára - sürgette a jobbikos politikus, a vissza nem térítendő támogatások egyedi kormánydöntéses rendszerének felfüggesztését javasolva.

Szerinte ugyanis csak magyarok által betöltött munkahelyekre lehessen adni ilyen támogatást, és "szervezett migránsmunkás-behozatal" helyett a magyarok átképzését kellene finanszírozni.

KDNP: a gazdaságpolitikai döntések meghozatalakor is számít a kormány a magyar vállalkozókra

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka Z. Kárpát Dániel kritikáira reagálva azt mondta: 2006-ban, a csalással, a költségvetési számok eltagadásával nyerte meg a választásokat a jelenlegi ellenzék, és a választások után a Gyurcsány-kormány azonnal megszorításokat vezetett be.

Velük szemben a jelenlegi kormány a gazdaságpolitikájával is támogatja a kis- és középvállalkozásokat - mondta, hozzátéve, képviselőtársa elfelejtette megemlíteni a GINOP-programokat, az uniós forrásból megvalósuló átképzési programokat és a fiatalok vállalkozóvá válását segítő programokat.

A javaslatról szólva kiemelte: a magyar vállalkozóknak nagyon fontos szerepük van a mindennapi funkciójukon túl a gazdaságpolitikai döntések meghozatalakor.

A magyar vállalkozók napjának országos emléknappá nyilvánítását a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége javasolta, akiknél ennek a napnak a megünneplése már közel negyedszázados hagyomány. Ebből a hagyományból lesz most parlamenti határozat, melynek értelmében idén már országos emléknapként ünnepelhetik majd meg a magyar vállalkozások napját a vállalkozások.

Az elnöklő Dúró Dóra a vitát lezárta.

Zárszó

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában jelezte: a 2020 februárja és 2023 februárja között odaítélt mintegy 3600 milliárd forint beruházásösztönző és munkahelyvédelmi támogatás 77 százalékát a KKV-k kapták és csak 23 százalékát a nagyvállalatok. Nem igaz tehát a vitában elhangzott kritika, hogy a nagyvállalatok kaptak több támogatást - mondta, megjegyezve, hogy a nagyvállalatok támogatásakor a nekik beszállító kis és közepes vállalkozásokat is támogatják.

Pénzügyi közvetítő rendszer

Előterjesztő: a pénzügyi szektort érintő törvények kisebb módosítása a javaslatcsomag célja

Fónagy János államtitkár expozéjában a pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslatról ismertette: célja jogharmonizációs kötelezettségek teljesítése és a pénzügyi szektort szabályozó törvények kisebb mértékű módosítása.

A Magyar Fejlesztési Bankról (MFB) szóló törvény módosítása rögzíti az európai uniós források és a magyarországi helyreállítási és ellenállóképességi terv végrehajtása során az MFB igényérvényesítési jogát a visszafizetési kötelezettséggel kihelyezett források behajtása érdekében. A javaslat egyértelművé teszi, hogy az MFB hitelállományt vehet át és követelést vásárolhat.

A javaslat a bankszüneti nap szabályozása mellett nevesíti az üzemszünetet, amely hitelintézetek esetében legfeljebb 4 órás lehet.

A javaslat érinti a jelzáloghitelből eredő tartozás visszafizetését követő teendőket is: megköveteli a hitelezőktől, hogy a jelzálogjog törléséhez szükséges hozzájárulást "ésszerű időben" bocsássa a fogyasztók rendelkezésére, különösen hitelkiváltások esetén.

A törvényjavaslat érinti a kis és középvállalkozásokról szóló törvényben rögzített, tőkévé konvertálható kölcsön szabályrendszerét, amely az induló vállalkozások speciális jogi eszköze. A szabályozás kiegészül azzal, hogy a tőkévé konvertálható kölcsön nyújtását kizárólag átutalással lehet teljesíteni, valamint, hogy a kölcsön nem használható fel sem ingatlanvásárlásra, sem egy éven túli lejáratú értékpapír vásárlására.

(MTI)

vissza