VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Uniós pénzből felügyelheti a Miniszterelnökség az uniós források felhasználását

2023.08.24.

Uniós pénzből felügyelheti a Miniszterelnökség az uniós források felhasználását

A Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent az „Értékelés, monitoring és partnerség” című (VOP_Plusz-4.1.1-23) felhívás. Az 5 milliárd forintos uniós támogatásból a Miniszterelnökség „biztosíthatja” – többek között – az EU-s források átlátható felhasználását.

„Kiemelt cél a fejlesztéspolitikai tervezés és végrehajtás minőségének javítása, a partnerségi elv megvalósítása, az EU-s források átlátható felhasználásának biztosítása, továbbá segíteni az információk áramlását az intézményrendszer és a partnerek között, valamint megtalálni a végrehajtás során felvetődő problémákra való megoldásokat” – olvasható a hivatalos pályázati portálon megjelent felhívásban.

A kiemelt eljárásrendben támogatási kérelmet a Miniszterelnökség nyújthat be (szeptember 1-től október 1-ig). Az igényelhető támogatás legfeljebb 5 milliárd forint, az Európai Unióval elszámolható összköltség szintén „legfeljebb 5 milliárd forint”. A támogatást – „szerződés szerinti projektmegvalósítás esetén” – nem kell visszafizetni.

Az önállóan támogatható tevékenységek között efféléket találhatunk:

  • átfogó és programspecifikus értékelések lefolytatása;
  • adatbázisokkal kapcsolatos beszerzés;
  • külső kapacitás (pl. tanácsadás) igénybe vétele;
  • tananyagfejlesztés; e-learning képzések kidolgozása; kiadvány elkészítése és terjesztése; rendezvények, konferenciák, workshopok szervezése;
  • stratégiai környezeti vizsgálatok és a várható környezeti hatások jelentőségének meghatározásához előzetes vizsgálatok lefolytatása;
  • a civil partnerek kapacitásfejlesztése a részükre nyújtott tiszteletdíj biztosításával.
vissza