VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Több mint ötvenezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák

2023.10.22.

Több mint ötvenezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák

Az Országfásítási Program meghirdetése óta már több mint 50 ezer hektár új erdő telepítésére pályáztak a magyar gazdák, a Településfásítási Programban pedig már 36 ezer sorfát ültettek el 1350 településen – mondta Nagy István agrárminiszter.

Idén további 10 ezer sorfa kerül ki a magyarországi településekre, köztük 78 Vas vármegyei településre. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye után országos szinten Vas vármegyéből érkezett a legtöbb igénylés facsemetékre – mondta a miniszter Pankaszon, ahol a szombathelyi Falco Zrt. idei fásítási programjának nyitó rendezvényén általános iskolás gyerekekkel közösen facsemetéket ültetett az Őrségi Nemzeti Parkban.

Hasonlóan sikeresnek nevezte az Újszülöttek erdeje programot is, az Agrárminisztérium elkötelezettségét mutatja, hogy a vármegyében gazdálkodó állami erdészeti társaság, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. 2020 óta a mintafásítási programok keretében 545 ezer darab facsemetét ültetett el a térségben.

A minisztérium kiemelt figyelmet fordít a kutatási tevékenységre, amelyek eredményeit a klímavédelemben és az azzal szorosan összefüggő erdőalapú körforgásos gazdaságban is fel tudják használni a szakemberek.

„Az is vállalásunk, hogy a közös agrárpolitika – 2023 és 2027 között tartó – ötéves időszakában minden eddiginél többet, mintegy 310 milliárd forintot fordítunk a magyar erdőkre” – jelentette ki.

A Kronospan cégcsoporthoz tartozó FALCO Zrt. 25 ezer fa elültetését tervezi az idén, a kezdeményezésüket a Vidékfejlesztési Program keretében hazai költségvetési és európai uniós forrásokból az Agrárminisztérium is támogatja – mondta köszöntőjében Eller Szilárd, a FALCO Zrt. ügyvezető igazgatója. (MTI)

vissza