VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Sorozatban emelik a számlák díjait áprilistól a bankok

2023.04.04.

Sorozatban emelik a számlák díjait áprilistól a bankok

Az OTP márciusban kezdte, de áprilistól nagyobb sebességre kapcsolt a bankszámlák díjainak emelése. Több pénzintézet 1-jétől drágított a tavalyi átlagos inflációval, három nagybank pedig májustól fog ugyanennyivel. A számottevő pénzintézetek közül így már csak háromról nem tudni, emeli-e a díjait – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Áprilistól áremelés-hullám söpör végig a bankoknál, több hitelintézet is a tavalyi átlagos infláció mértékével, 14,5 százalékkal növeli a bankszámláihoz és bankkártyáihoz kapcsolódó díjat. A bankoknak elvileg 60 nappal a változások életbe lépése előtt kell kitenniük az áremelésről szóló friss kondíciós listákat, a január 13-án bejelentett inflációs adat miatt ezért többen áprilistól emelnek.

A 60 napos szabály viszont meg is kerülhető, ha az általános szerződési feltételek vagy az üzletszabályzat eleve előírja, hogy mikortól lépnek életbe a megváltozott díjak. Ezzel magyarázható, hogy az OTP-nél – az üzletszabályzatnak megfelelően – már márciustól emelkedett az összes bankszámlákhoz és betéti kártyákhoz kapcsolódó díjtétel ára 14,5 százalékkal. Igazából azonban áprilistól veszi kezdetét a tömeges drágítás a bankoknál. Már február elején közzétette több bank (K&H, Oberbank, Magnet), hogy emelkedni fognak a díjai a 60 napos szabálynak megfelelően.

Ugyancsak április 1-től érvényesek a Raiffeisen Bank friss kondíciós listái, amelyekben jóformán minden korábbi díjtételnél alkalmazta a tavalyi inflációnak megfelelő áremelést. A CIB, az UniCredit és az Erste viszont csak májustól emeli a bankszámlák díjait, de az emelés mértéke ugyanennyi lesz.

Vannak bankok, amelyek még nem emeltek árat, de a jogszabályok értelmében ők is emelhetik a díjakat. A Gránit üzletszabályzata is lehetőséget biztosít erre, de a bank az idén még nem lépett. A Magyar Bankholding tagbankjainak (MKB, Takarékbank) honlapján sincsenek még fent áremelésről szóló hirdetmények, vélhetően a csoport egyelőre a május elsejére időzített összeolvadással van elfoglalva. Ha terveznek valamilyen díjváltoztatást, azt csak ezt követően lépik meg, de akkor már az utódbank, az MBH Bank teszi azt meg.

Az ügyfelek többsége, bármelyik hitelintézetnél is vezeti a számláját, várhatóan nem ússza meg az idén az áremeléseket. A költségnövekedésbe azonban nem kell belenyugodni.

Ha az ajánlatokat összehasonlítva más banknál találunk nekünk jobbat, akkor attól sem kell tartanunk, hogy az átszerződéssel sok lesz a vesződség. A bankszámlaváltás ugyanis ma már csak minimális adminisztrációval jár, a többit elvégzik egymás között a bankok.

 

vissza