VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Perlusz László: 10 százalék körüli minimálbér-emelésre futná a vállalkozásoknak

2023.08.17.

Perlusz László: 10 százalék körüli minimálbér-emelésre futná a vállalkozásoknak

A munkavállalói szervezeteket tömörítő LIGA Szakszervezetek szerint 2024-ben 15 százalékkal kellene emelni a minimálbért, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége viszont 10 százalék körüli emelkedést tart elfogadhatónak.

A szakszervezetek tavaly állapodtak meg a kormánnyal és a munkaadókkal arról, hogy idén a második félévben újabb bérfejlesztés jöhet, ha csökken a minimálbérek vásárlóértéke és a gazdaság elkerüli a recessziót – írja a Portfolio.hu.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára nem tartja reálisnak az évközi emelést. 2024. január 1-jétől 10 százalékos minimálbér-emelést lát elviselhetőnek a munkáltatók részéről, a szakszervezet által javasolt 15 százalékkal szemben.

Akár az évközi emelésről is hajlandóak lemondani, ha cserébe a munkáltatók jelentősebb emelést hajtanak végre jövőre – mondta Mészáros Melinda, a Liga elnöke, ezt az álláspontot fogják képviselni a két hét múlva kezdődő bértárgyalásokon.

A minimálbér idén 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nőtt. A KSH adatai szerint az infláció januárban 25,7, júliusban 17,6 százalék volt.

VOSZ

vissza