VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Nem lenne kötelező a kutakat vízmérőórával felszerelni

2023.04.13.

Nem lenne kötelező a kutakat vízmérőórával felszerelni

Újabb változtatásokat és egyszerűsítéseket kezdeményez a kutak szabályozásában az Agrárminisztérium – közölte Nagy István miniszter.

Nagy István arra hívta fel a figyelmet, hogy az agrártárca elkötelezett a felelős vízgazdálkodás és az öntözéses gazdálkodás kiszélesítése mellett. Ennek érdekében korábban módosult a vízgazdálkodásról szóló törvény.

„Az új előírások megkönnyítették a mezőgazdasági öntözési célú kutak nyilvántartásba vételét és a vízjogi engedélyezési eljárást is. De itt még nem állhatunk meg, ezért további újításokat és könnyítéseket kezdeményezünk” – tette hozzá a miniszter.

Az adminisztratív költségek visszaszorítása érdekében kezdeményezik a kutak vízmérőórával történő felszerelési kötelezettségének eltörlését. Ezzel az 50 méternél nem mélyebb és védett vízbázissal nem érintett területeken költségek nélkül, egy egyszerű bejelentéssel legalizálhatóak lesznek a kutak.

Így továbbra is díjmentesen lehet üzemeltetni a korábban létesített és bejelentési kötelezettségnek eleget tevő kutakat. „A szabályozás célja az, hogy megoldódjon az az évek óta súlyosbodó probléma, amelyet az engedély nélkül kialakított kutak jelentenek a mezőgazdaságnak. Most erre kínálunk újabb megoldásokat” – emelte ki a miniszter.

(AM Sajtóiroda)

vissza