VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

MUTATJUK, KIK NYERTÉK IDÉN A VÁRMEGYEI PRIMA-DÍJAKAT

2023.11.13.

MUTATJUK, KIK NYERTÉK IDÉN A VÁRMEGYEI PRIMA-DÍJAKAT

Ezúttal is három kategóriagyőztes vehetett át díjat, egyvalaki pedig a közönség szavazatai alapján kapott elismerést.

Idén is a 200 éves Miskolci Nemzeti Színház adott otthont a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Szervezete által szervezett Prima-gálának.

Mint ismert, a VOSZ vármegyei szervezetének elnöksége minden évben meghirdeti a Prima-díjat, amivel a vármegye kulturális, tudományos, oktatási és sportéletének legkiválóbb képviselőit ismerik el. A díj várományosait tíz kategóriából választották ki, és közülük hárman kapnak díjat, míg egyvalaki közönségdíjban részesül.

Elsőként a VOSZ elnökhelyettese, a megyei szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és fejezte ki háláját mindazon támogatóknak, akik nélkül nem valósulhatna meg évről évre a gála. Ádám Imre örömét fejezte ki, hogy a vállalkozók és a politika szereplői együtt ünnepelhetik a vármegye kiválóságait. Felelevenítette, hogy éppen azért hozták létre a díjat, hogy a vállalkozók összefogjanak, és lokálpatriótaként - a díjon keresztül is - támogassák a kiemelkedő személyiségeket.

A megyei Prima-díjak rendszere 2005-ben jött létre, azóta minden évben és minden vármegyében három díjazottat választanak ki. Ettől az évtől egységesítették a nettó 1 millió forint pénzjutalom mellé adott tárgyjutalmat: mostantól Szmrecsányi Boldizsár Égbe törő íjász szobrát kapják meg a nyertesek.

Ádám Imre kifejezte, hogy nagyon büszke a vállalkozókra, hiszen gazdasági helyzettől függetlenül folyamatosan támogatják a Prima-díj eszmeiségét.

A Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés alelnöke, Szabó Gergely köszöntőjében arról szólt, hogy számára mit jelent "prímának" lenni: egyediséget, egyéniséget, azt, hogy valaki valamiben első. Ez kiváltság, de egyben felelősség is meglátása szerint.

- Az elsők jobbá akarják tenni a világot, fejleszteni, alkotni vágynak, amivel változást érnek el. Én így tekintek az itt jelenlévő vállalkozókra - mondta.

Mocsári László képgalériája (II.)

Miskolc polgármestere, Veres Pál azt ecsetelte, hogy a város és a régió "fényesen ragyogó gyémántokat" adott Magyarországnak és a világnak. Dolguk azonban nehezebb volt, mint a más országrészekből indulók számára, hiszen "itt a sikerért többet és keményebben kell dolgozni".

- Mélyebbről kell indulniuk, de magasabbra is érhetnek a gyémántfényű tehetségeink. Hiszem, hogy őket mindannyiunk kötelessége megtalálni, megóvni és segíteni. Példát állítottak mindannyiunk elé, a legkiválóbbak a kiválók között. Köszönjük, hogy itt maradtak köztünk, velünk. Bármilyen nehéz is néha, maradni itt nemcsak kell, hanem érdemes is. Szolgálatukkal szebbé, többé, jobbá tették a várost, a vármegyét és a régiót - fogalmazott a polgármester.

A köszöntők után kihirdették az év vármegyei vállalkozóit. Ők pedig:

Az év mezőgazdasági vállalkozása: Agroszan Bt. - Szaniszló János ügyvezető
Az év műanyagipari vállalkozása: Inno-Comp Kft. - Kenyeres Tamás, Torma Péter ügyvezetők
Az év kertépítészeti vállalkozása: Konkoly és Társa Kft. - Tudós-Konkoly Andrea ügyvezető igazgató
Az év informatikai vállalkozása: MikorSysNet Kft. - Kasztl Szilárd ügyvezető igazgató
Az év élelmiszeripari vállalkozása: RoyalPaté Kft. - Falucskai Attila ügyvezető igazgató
Országos év vállalkozója díjat vesz át Budapesten decemberben: Huniko Kft. - Gyarmati János Péter ügyvezető

Kik kapják a vármegyei Prima-díjakat? Ezt a 10 kategória jelöltjeiből választják ki.

A Prima Primissima díjat Demján Sándor vállalkozó a VOSZ támogatásával alapította 2003-ban, hogy évenkénti átadásával megjutalmazzák azokat a művészeket, sportolókat, valamint a tudományos élet, a népművelés, az oktatás és a sajtó képviselőit, akik munkásságukkal kiérdemelték a legkiválóbbaknak járó elismerést, továbbá teljesítményük, emberi tartásuk, értékrendjük követendő lehet mások számára. A VOSZ helyi szervezetének elnöksége a kezdeményezéshez 2006-ban csatlakozott. Azóta is rendszeresen meghirdetik a Prima Díjat, amellyel a megye legkiválóbb képviselőit ismerik el.

És akkor a győztesek!

Nyert a magyar színház-, film- és táncművészet kategóriában jelölt Miskolci Nemzeti Színház. Az idén 200 éves, Magyarország első magyar nyelvű kőszínháza, 1823. augusztus 24-én nyitotta meg kapuit. A ma öt játszóhellyel – Nagyszínház, Kamaraszínház, Játékszín, Csarnok mint kísérleti tér, és Nyári Színház – rendelkező épületkomplexumban minden színházi álom megvalósítható és meg is valósul.

Béres Attila igazgató - miután megköszönte az elismerést - azt mondta, a színház talán legnagyobb ereje az a fajta közösségtudat, közösségben létezés, ami abból ered, ahogy ez a színház megszületett.

- Nem felsőbb utasításra, császári parancsra alakult, hanem az emberek saját akaratukból hozták létre, azért, hogy a tehetség itt maradjon. Abban erősít meg a díj, hogy az, hogy a tehetség itt maradhat, az nem kérdés. Köszönöm azt a határtalan szeretetet, amit a színház kap a miskolciaktól - fogalmazott.

Nyert a magyar képző- és iparművészet kategóriában jelölt Kovács Attila cipőkészítő mester. Édesapjától tanulta a szakmát. Folytatva a hagyományt, maradt a kaptafánál: máig hagyományos, kézműves cipők és csizmák készítésével foglalkozik. Számtalan jelentős elismeréssel jutalmazták, évről évre kimagaslóan szerepel a wiesbadeni nemzetközi kézművescipőkészítő-bajnokságon, többszörös világbajnok.

Kovács Attila köszönetet mondott a díjért, és megköszönte a családjának a támogatást.

- Nem egyszerű egy mesterember hétköznapja, sok áldozatot kell hoznia, sok időt tölt a munkájával - mondta, majd hozzátette: szeretné megosztani az örömét, ezért 500 ezer forintot jótékonysági célra fog felajánlani a díjjal járó összegből.

Nyert a magyar sport kategóriában jelölt MEAFC. A Miskolci Egyetemi Atlétikai és Futball Club 1951 óta kínál sportolási és versenyzési lehetőséget a Miskolci Egyetem hallgatói és munkatársai részére. Mára pedig Miskolc meghatározó sportegyesületévé vált 11 szakosztályával és mintegy 700 sportolójával. Az sporteredmények mellett kiemelt figyelmet fordít a tehetséggondozásra és a közösségépítésre.

Rakaczki Zoltán elnök azzal kezdte, hogy egy nagyon erős csapat áll a MEAFC mögött. Hozzátette, egy sportegyesület életében a 72 év szinte semmi, de - ahogy a múltban - még sok évtizedig fogja szolgálni a sportéletet. Már kialakult értékrenddel bír, a sporteredmények mellett mindig fontos lesz, hogy közösséget építsenek, hogy a tehetséges fiatalok Miskolcon maradjanak.

Közönségdíjas lett a magyar tudomány kategóriában jelölt Kiss Ákos gyermekorvos. Sikeresen gyógyított, írt 6 könyvet, 44 közleménye jelent meg, tartott 358 előadást, pl. a Johns Hopkins Egyetemen is. Több nemzetközi társaságnak volt a tagja, a Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke volt, és számos magas rangú szakmai és állami kitüntetésben részesült. 2014-ben Miskolc város díszpolgárává választották.

Kiss Ákos valamennyi jelölt nevében megköszönte a VOSZ-nak, hogy gazdagítja a régió kulturális életét. Az értékes munkára, a teljesítményre vevő a lakosság meglátása szerint. Kifejezte azt is, hogy felesége egész életében mellette állt, szilárd hátteret biztosított számára. Megköszönte neki a támogatást.

- Nekem az életem volt a gyógyítás. Utódom, Papp János az osztálynak méltó gazdája lesz, mindent megtesz a fejlődésért. Isten áldását kérem a további munkájára - mondta.

 

vissza