VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

Munkajogi változások 2023-ban: mentesítés, szabadság

2023.02.02.

Munkajogi változások 2023-ban: mentesítés, szabadság

A Munka Törvénykönyvének módosítása jelentős változásokat vezetett be a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés és az igénybe vehető szabadság körében is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Gondozói munkaidő-kedvezmény

A Munka Törvénykönyvének módosítása 2023-tól a munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés egy új formáját vezette be. Ezt gondozói munkaidő-kedvezménynek is nevezik.

A gondozói munkaidő-kedvezmény igénybevételére a munkavállaló súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozójának, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek nyújtott személyes gondozás céljából van lehetőség. A súlyos egészségi ok fennállása és a gondozás indokoltsága a gondozásra szoruló személy kezelőorvosa által kiállított igazolással igazolható.

A gondozói munkaidő-kedvezmény igénybe vehető időtartama évente 5 munkanap. A munkaidő-kedvezményt a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell biztosítani.

A gondozói munkaidő-kedvezmény időtartamára a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Ugyanakkor ez az időtartam nem minősül szabadságnak, így a dolgozó ezen időre nem jogosult sem munkabérre, sem távolléti díjra. Ezért a gondozói munkaidő-kedvezmény idejére a munkavállalónak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie az adóhatóság felé.

A munkajogi változások egyike a szülői szabadság

A törvénymódosítás a szabadság új típusaként bevezette a szülői szabadságot. Szülői szabadságként a munkavállaló 44 munkanap szabadságot jogosult igénybe venni gyermeke 3 éves koráig.

A szülői szabadság akkor vehető igénybe, ha a munkaviszony legalább 1 éve fennáll. Tehát a munkavállaló a munkaviszony első időszakában nem jogosult a szülői szabadság igénybevételére. A szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A szülői szabadság idejére a távolléti díj 10%-a jár a munkavállalónak. Tehát a „rendes” szabadsághoz képest a szülői szabadság tartamára járó díjazás jóval kevesebb. A szülői szabadság idejére járó távolléti díj összegét csökkenteni kell a munkavállalónak erre az időszakra megfizetett gyermekgondozási díj, illetve gyermekgondozást segítő ellátás összegével.

Munkajogi változások az apasági szabadságban

Az apasági szabadságot eddig is ismerte a törvény. 2023. januártól azonban az apasági szabadság tartama 10 munkanapra nőtt. Az apa e szabadságot gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő (örökbefogadás esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő) második hónap végéig veheti igénybe. Az apasági szabadságot az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

A munkavállalót az apasági szabadság első 5 munkanapjára a teljes távolléti díja illeti meg, a hatodik munkanapjától a távolléti díj 40 százaléka jár.

A szülői és apasági szabadság közös jellemzői

A szülői szabadságot és az apasági szabadságot pénzben nem lehet megváltani sem a munkaviszony alatt, sem a munkaviszony megszűnésekor. A szabadság többi típusától eltérően e szabadságok időtartamát akkor sem kell arányosítani, ha a munkaviszony év közben kezdődött vagy szűnt meg.

Mind az apasági szabadság, mind a szülői szabadság ideje alatt a munkavállalót felmondási védelem illeti meg. Ennek alapján ezen időtartam alatt a munkaviszonyt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg.

 

vissza