VOSZ Borsod - KAVOSZ hitelek

MNB: „folytatódott és erősödött a hazai infláció csökkenése”

2023.08.09.

MNB: „folytatódott és erősödött a hazai infláció csökkenése”

A statisztikai hivatal által közzétett adatokat – amelyek szerint az éves infláció 2023 júliusában 17,6 százalékra csökkent – a jegybank részéről Rippel Géza elemezte.

Az infláció 2,5 százalékponttal lassult az előző hónaphoz képest. A lassuláshoz legnagyobb mértékben a feldolgozott élelmiszerek (mínusz 1,3 százalékpont) és az iparcikkek (mínusz 0,6 százalékpont) járultak hozzá – írja a jegybank szakértője.

Az előző hónaphoz képest az éves bázisú maginfláció jelentősen, 3,3 százalékponttal mérséklődött. A maginfláció csökkenését is elsősorban a feldolgozott élelmiszerek támogatták, de a termékek és szolgáltatások széles körét jellemezte az áremelkedés lassulása.

A tartósabb inflációs tendenciákat megragadó éves bázison számított mutatóink szintén mérséklődtek. A ritkán változó árú termékek és a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított maginfláció éves áremelkedése egyaránt 1,5 százalékponttal csökkent az előző hónaphoz képest. Az üzemanyagok és a szabályozott árak nélkül számított kosár ára havi összevetésben nem változott.

Az alapfolyamatokat jobban tükröző, a feldolgozott élelmiszerek nélkül számított, havi bázisú maginfláció júniushoz hasonlóan 0,6 százalék volt.

Az inflációs főcsoportok árváltozásait Rippel így kommentálta:

  • Az iparcikkek éves inflációja 13,5 százalékra csökkent. A termékcsoport árai 0,5 százalékkal emelkedtek az előző hónaphoz képest.
  • A nem tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest emelkedtek, amit a tartós iparcikkek árának csökkenése részben ellensúlyozott.
  • A tartós iparcikkek árcsökkenéséhez a csoportba tartozó termékek széles köre hozzájárult. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,8 százalékkal nőttek.
  • A piaci szolgáltatások éves árindexe 17,6 százalékra csökkent, így az éves árdinamika előző hónapban megkezdődött mérséklődése folytatódott.
  • A KSH adatközlése szerint az élelmiszerek inflációja hetedik hónapja lassul, így júliusban 23,1 százalék volt. A termékkörön belül mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának lassulását elsősorban a baromfihús és a tojás, a feldolgozott élelmiszerek dinamikájának lassulását pedig főként a tej, tejtermékek és a kenyér árának mérséklődése magyarázta. Júniushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 2,1 százalékkal, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 1,4 százalékkal csökkentek.
  • Az alkohol, dohány termékkör ára júniushoz képest enyhén, 0,1 százalékkal nőtt.
  • A szabályozott árú termékek és szolgáltatások árai júniushoz képest 1,2 százalékkal emelkedtek. Az áremelkedéshez elsősorban a távolsági közlekedés és a vezetékes gáz árának növekedése járult hozzá. Utóbbi áremelkedését a hatósági ár mennyiségi korlátját meghaladó, magasabb árú gázfogyasztás részarányának növekedése okozta.
vissza